Index Vakbarát Hírportál

Megint elnapolták Timosenko perét

2012. augusztus 14., kedd 11:52

Egy harkivi bíróság ismét elnapolta Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök perét a vádlott rossz egészségi állapota miatt, ezúttal szeptember 11-ig. Timosenko hétéves börtönbüntetését tölti, miután bűnösnek találták hivatali hatalommal való visszaélésben egy orosz-ukrán gázüzlet kapcsán. Az újabb perben adóelkerüléssel és sikkasztással vádolják, amit a vád szerint az 1990-es években követett el.

Timosenkónak a börtönben megromlott egészségi állapota, súlyos hátpanaszai miatt a per már többször halasztást szenvedett. A harkivi börtönkórházban ápolt ellenzéki vezető német orvosai nemrég nyolc hét nyugalmat írtak elő neki, ez az időszak körülbelül szeptember második feléig tart.

A bíróság kedden hivatalosan kérte a kórházban fekvő Timosenkót, hogy videokapcsolaton keresztül lefolytathassák a pert. Az ezt lehetővé tévő törvényt Viktor Janukovics elnök múlt csütörtökön írta alá. Bár korábban is felvetődött ez a lehetőség, a volt miniszterelnök ügyvédje elutasította azt. Az új jogszabály nem változtat azon, hogy a távmeghallgatás csak akkor lehetséges, ha abba a vádlott beleegyezik.

Rovatok