Index Vakbarát Hírportál

Egészségügyi szükségállapot Dallasban

2012. augusztus 15., szerda 21:11

Egészségügyi szükségállapotot hirdetett szerdán Dallasban a Texas állambeli város polgármestere a nyugat-nílusi vírus vészes terjedése miatt. Mike Rawlings polgármester azért tartotta sürgetőnek a rendelet kiadását, mert az utóbbi időben egyre több fertőzésről érkezett információ. Texasban az év eleje óta tizenhét ember halálát okozta a nyugat-nílusi vírus, a legtöbb haláleset Dallasban volt.

A dallasi hatóságok kérni fogják Texas államot, hogy a város egész területén szervezzék meg a kórokozót terjesztő moszkitók irtását. Az EFE spanyol hírügynökség szerint az ilyen mértékű szúnyogirtáshoz öt fertőtlenítő repülőgépre lesz szükség. Az AFP emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államokban a nyugat-nílusi vírus az év eleje óta 693 megbetegedést okozott, 26 ember belehalt a fertőzésbe. Ugyanebben az időszakban csak Texasban 381 ember kapta el a kórt, Dallasban legalább tizennégy ember vesztette életét a 128 megbetegedett közül.

Az Egyesült Államokban eddig 42 tagállamban észlelték a vírusfertőzést, az esetek 80 százalékát Texasban, Mississippiben és Oklahomában jegyezték fel.

A nyugat-nílusi vírus kórokozóját először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, és 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre – esetlegesen lovakra – történő átvitel szúnyogcsípés útján történik. Embereknél a fertőzés általában tünetmentesen zajlik le, de lázzal jár.  Az esetek egy részében a fertőzés agyhártyagyulladást vagy agyvelőgyulladást okozhat, amely bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet.

Rovatok