Index Vakbarát Hírportál

Legalább húsz embert raboltak el Libanonban

2012. augusztus 15., szerda 23:03

Legalább húsz embert, köztük egy török, egy szaúd-arábiai és számos szíriai állampolgárt elraboltak síita fegyveresek Libanonban szerdán, bosszúból azért, mert foglyul ejtették egy társukat Szíriában. Az emberrablás a Hezbollah radikális síita szervezet által ellenőrzött területen történt. A túszejtést az egyik befolyásos libanoni síita klán követte el, további emberrablásokkal fenyegetve a Bassár al-Aszad szíriai elnök elleni felkelést támogató országokat – név szerint Katart, Szaúd-Arábiát és Törökországot – és azok állampolgárait.

A rezsim ellen harcoló Szíria Szabad Hadsereg két nappal korábban fogta el a klán egyik tagját, aki a felkelők állítása szerint Aszadot segíteni érkezett Szíriába. Az emberrablások hatására Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok és Katar arra szólították fel Libanonban tartózkodó állampolgáraikat, hogy mielőbb hagyják el az országot. Ezzel párhuzamosan a libanoni állami hírügynökség jelentése szerint Bejrút egy síiták lakta peremkerületében szíriaiak tulajdonában lévő boltokat és eladó autókat rongáltak meg azon meg nem erősített hírek hallatán, miszerint egy légicsapásban meghalt tizenegy libanoni síita fogoly Szíriában, akiket még májusban ejtettek túszul.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű civilszervezet ugyanakkor azt állította, hogy a libanoni foglyok közül heten megsebesültek, de mindegyikük életben van. A szomszédos Szíriában dúló polgárháború megosztotta Libanont, ahol a szunniták a szíriai lázadócsoportok (ezek főként szunnitákból állnak), míg a síiták – köztük a Bassár el-Aszad szíriai elnök egyik fő támogatójának számító Hezbollah – az iszlám alavita irányzatához tartozó rezsim pártján állnak.

A szíriai lázadók szerint a Hezbollah fegyvereseket küld Szíriába, hogy segítsen Aszadnak leverni a másfél éve kitört rendszerellenes felkelést. A síita szervezet tagadja ezt. A libanoni vezetés korábban az ország területi épségének megsértésével is megvádolta Szíriát, a szíriai eseményekkel összefüggésben Libanon északi részén is kiéleződött a helyzet a helyi szunnita és síita közösségek között.

Egyes megfigyelők szerint a szerdai események az 1975 és 1990 között libanoni polgárháború időszakának történéseit idézik, amikor a helyi szunnita, síita, keresztény és drúz fegyveres csoportok folytattak harcot egymással. Egyesek attól tartanak, hogy a szíriai polgárháború a vallási feszültségek kiélezésével a környező államokban is instabilitáshoz vezethet.

Rovatok