Index Vakbarát Hírportál

Timosenko nem indulhat a választásokon

2012. augusztus 15., szerda 21:22

Julija Timosenko exkormányfő és Jurij Lucenko volt belügyminiszter nem jelöltetheti magát az októberi parlamenti választásokra – hozta meg a végleges döntést szerdán az ukrán legfelső közigazgatási bíróság. A bírói ítélet elutasította ezzel az Egyesült Ellenzék Batykivscsina párt által benyújtott panaszt, így lényegében helybenhagyta a fellebbviteli bíróságnak azt a döntését, amely a központi választási bizottságnak (CVK) adott igazat a párt két bebörtönzött vezetője választási szereplésének ügyében.

Múlt szerdán utasította el a CVK, hogy a két ellenzéki politikust jelöltként bejegyezze a választásokra. Pártjuk listáján Timosenko az első, Lucenko pedig az ötödik helyen szerepelt. A választási bizottság egyik tisztségviselője a döntést akkor azzal indokolta, hogy az ukrán alkotmány szerint nem indulhat választáson olyan elítélt, aki büntetését még nem töltötte le, és büntetett előéletét nem törölték.

Az ellenzéki párt fellebbezésében azonban azzal érvelt: az ukrán alkotmány ide vonatkozó cikkelye az elítélt, illetve büntetett előéletű állampolgárnak csakis a megválasztását korlátozza, jelöltként történő bejegyzését viszont nem.

A fellebbviteli bíróság a választási bizottságnak adott igazat szombati ülésén. Az Egyesült Ellenzék Batykivscsina párt azonban e döntés ellen fellebbezett a közigazgatási bíróságon, amely szerdai ülésén megalapozottnak minősítette a fellebbviteli bíróság döntését, megállapítva, hogy panasznak helye nincs.

Rovatok