Index Vakbarát Hírportál

Nem engedik ki a britek Assange-ot

2012. augusztus 16., csütörtök 20:24 | aznap frissítve

A brit kormány közölte csütörtökön, hogy nem ad menlevelet Julian Assange-nak, a WikiLeaks oknyomozó hírportál alapítójának, akit Ecuador politikai menekültnek ismert el, és befogadott londoni nagykövetségére.

Nem fogunk menlevelet adni, hogy szabadon távozhasson az Egyesült Királyságból, és erre nincs is jogi alapunk - jelentette ki William Hague brit külügyminiszter egy londoni sajtótájékoztatón. Az Egyesült Királyság nem ismeri el a diplomáciai menedékjog elvét - tette hozzá.

A külügyminiszter azt kizárta, hogy "megrohamozzák" Ecuador nagykövetségét. Szerinte az ügy még hosszú ideig el fog húzódni. Assange-ot Svédországban körözik "komoly szexuális visszaélés" miatt, és a kiadatásának semmi köze sincs a WikiLeaks-ben végzett munkájához vagy ahhoz, hogy az amerikai hatóságok szeretnék felelősségre vonni diplomáciai titkok elárulásáért - vélekedett Hague, aki szerint Assange nem használhatja ki a politikai menedék megszerzését arra, hogy elmeneküljön a törvényes eljárás elől.
Brüsszelben közölték, hogy az Európai Unió nem szándékozik beavatkozni London és Quito vitájába, mert az kétoldalú ügy. Reméljük, hogy a problémát párbeszéd útján, a nemzetközi joggal összhangban oldják meg - mondta Viviane Reding igazságügyi biztos szóvivője.
A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet üdvözölte az ecuadori döntést, akárcsak az a több száz szimpatizáns, aki a nagykövetségnél örömtüntetést tartott. A rendőrség három embert letartóztatott.

Rovatok