Index Vakbarát Hírportál

Két évre ítélték a Pussy Riot tagjait

2012. augusztus 17., péntek 14:25

Egy moszkvai bíróság vallási gyűlöletből fakadó huliganizmus miatt elítélte az orosz punkzenekar, a Vlagyimir Putyin ellen tüntető Pussy Riot három tagját, írja a BBC. Az ügyészek három évet kértek a három nőre, akiket a bíró végül két év börtönre ítélt.

Nagyezsda Tolokonnyikova, Jekatyerina Szamucevics és Marija Aljohina március óta vannak börtönben. Huliganizmussal és vallási gyűlölet szításával vádolták őket, amiért a márciusi elnökválasztás hajrájában, február 21-én egy ortodox templomban maszkok mögé bújva arról énekeltek, hogy a szűzanyának el kell űznie Putyint.

A pert a helyszínen nyomon követő New Yorker-tudósító szerint erősen koncepciózus, néha már abszurdba hajló volt a tárgyalás menete. A zenekar tagjai végig egyértelműen arról beszéltek, az előadás politikai akció volt, a valláshoz pedig semmi köze. Azért tartották azt a templomban, mert Krill pátriárka rendszeresen és nyíltan Putyint támogatta és azt mondta, minden ortodox hívőnek rá kell szavaznia.

A bíró ezeket az érveket figyelembe se vette. Marina Szirova szerint a nők tettei durván aláásták a társadalmi rendet.

A per fókuszában így nagyrészt a vallás megsértése állt. Voltak olyan tanúk, akik arról beszéltek, a lányok ruhájának színe sértette meg az egyházat, mások szerint túl sokat mutattak magukból, de olyan is volt, aki egyenesen arról beszélt, az ördögöt látja bennük és Isten ellen indítottak háborút. Kirill pátriárka szerint tettük istenkáromlással ért fel.

Tolokonnyikova azt mondta, hogy a bebörtönzésük egyértelmű jele, hogy vége a szabadságnak az országban.

Óriási tömeg gyülekezett a moszkvai bíróság előtt, köztük az ellenzéki vezető Alekszej Navalnij. Emellett világszerte kiálltak a zenekar tagjai mellett, Paul McCartney, Madonna és politikusok is felszólaltak az érdekükben. Tucatnyian tüntettek az ítélet ellen például Barcelonában, Párizsban és Washingtonban is.

  Az Amnesty International (AI) szerint az orosz bíróság döntése a véleménynyilvánítás szabadságának otromba megsértése. Az eljárás politikailag motivált volt, valamint helytelenül és aránytalanul büntette őket egy legitim – még ha sokak felháborodását ki is váltó – tiltakozó akciójuk miatt, olvasható az emberjogi civil szervezet pénteki közleményében.

A szervezet mindhárom lányt lelkiismereti fogolynak tekinti, akiket kizárólag a nézeteik békés kifejezése miatt tartanak fogva. Az AI szerint ezért az orosz hatóságoknak szabadon kellene engedniük a Pussy Riot három tagját.

Rovatok