Index Vakbarát Hírportál

Merkel a csúcson, Hollande a parton

2012. augusztus 17., péntek 21:08

Alpesi túra, spanyol és görög tengerpart, francia riviéra mind a nyaralási célpontok között, de az euroválság közepette minden ország vezetője odafigyelt, hogy véletlenül se egy luxusjachton kapja le őket valamelyik újság lesifotósa. Orbán Viktor feltöltötte az akkumulátorait, de mi van a többi európai vezetővel?

Szinte egytől egyig komoly megoldandó problémákat hagytak hátra, de az európai vezetők néhány kivételtől eltekintve idén sem hagyták ki a nyaralásukat. Az eurozóna így sem omlott össze, amíg Angela Merkel az Alpokban túrázott, és a Forbes egyik cikkének szerzője pedig egyenesen úgy vélte, a politikusok hiánya csak csillapította a válságot.


Hol nyaralnak az EU vezetői? nagyobb térképen való megjelenítése

Cameronról hiányolták a rövidgatyát

Az augusztus első két hetében az olimpia Londonba kötötte őket, de a megfáradt brit vezetők szinte rögtön a záróünnepség másnapján belevetették magukat a nyaralásba. David Cameron miniszterelnök arról beszélt, hogy a politikusok is emberek, akiknek szükségük van a nyaralásra, ő történetesen hétfőtől egészen az augusztus végén kezdődő paralimpiáig piheni ki a fáradalmakat. Habár maga Cameron az üzletembereknek azt javasolta, hogy töltsék Nagy-Britanniában a pihenésüket, és ezzel is segítsenek a gazdaságnak, a legfontosabb brit politikusok egytől egyig külföldre mentek. Ő például Spanyolországba.

Cameron tavalyi nyaralásán azzal került be a lapokba, hogy nem adott borravalót egy pincérnőnek Toscanában. Végül a bírálatok hatására egy héttel később visszament, és látványosan tíz eurót fizetett az 5.10 euróba kerülő két kávéért. Ezúttal sem úszta meg a nyaralást minden fricska nélkül: a brit lapokban már kedden megjelentek a nyaralásról kiadott hivatalos képek, amelyeken Cameron feleségével, Samanthával ül egy kávézóban Mallorcán, csakhogy a könnyed ruhákban, papucsban látható nővel szemben Cameron még csak nem is galléros pólóban, hanem sötétkék, hosszú ujjú ingben, valamint elegáns fekete cipőben látható.

A toryk koalíciós partnereinek, a liberális demokratáknak a vezetője, egyben miniszterelnök-helyettes Nick Clegg is Spanyolországban nyaral, felesége családjánál tölt egy hetet a Madridhoz közeli Olmedóban. Őt is egy kávézóban fényképezték le, és ebből kiderült, hogy Cameronnal ellentétben a liberális demokraták vezetője szandált is bevállalt. Ed Miliband, az ellenzéki munkáspártiak vezetője távolabb jutott riválisainál, ő egyenesen Görögországban pihen, viszont a párt nem ad ki képeket a nyaralásáról.

A légierő helikopterével indult

Mintha csak váltották volna egymást, amikor brit vezetők mentek, Angela Merkel német kancellár éppen visszaérkezett háromhetes nyaralásából Berlinbe. Szóvivője szerint tele van energiával, és alig várja, hogy dolgozni kezdjen, írja a dpa. Merkel a dél-tiroli hegyekben járt, ahová az elmúlt években gyakran félrevonult pihenni. A kancellár férjével és annak első házasságából származó egyik fiával, a 38 éves Daniellel együtt nyaralt.

Merkelék a német légierő helikopterével utaztak Innsbruckba, ahonnan rendőrautók kíséretében autóval jutottak el a suldeni négycsillagos Marlet hotelbe. Az átlagos osztrák turistaháznak kinéző szállodában olyan apartmant béreltek, amelyből a 3905 méter magas Ortler hegyre nyílik kilátás. Akárcsak az elmúlt években, Merkelék idén is ellátogattak a bayreuthi ünnepi játékokra, ahol A bolygó hollandi előadását nézték meg. Elmentek a salzburgi ünnepi játékokra is, ahol egy kortárs német drámaíró, Roland Schimmelpfennig A négy égtáj című darabjának premierjén vettek részt.

Merkel és férje találkozott a hegymászólegendával, Reinhold Messnerrel is, akivel évek óta jóban vannak, és közös túrákat is tesznek. Merkelék idén meghallgatták Messner egyik előadását az Északi- és a Déli-sark meghódításáról. Messner a találkozójukról az olasz La Repubblicának azt mondta: „Ha Angelával túrázunk, csak a hegyekről beszélgetünk, a politika szóba sem kerül”. Messner még annyit árult el, hogy Merkel nagyon szereti a természetet, és ha szabadságon van, akkor csak nyugalmat akar.

Normális nyaralás a francia erődben

François Hollande francia elnök pénteken kezdte meg kéthetes szabadságát, amely a tervek szerint eddigi felfogásához hasonlóan „a normális elnökség” jegyében zajlana. Hollande semmiképpen sem akar elődje, Nicolas Sarkozy hibájába esni, aki megválasztása után rögtön azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy gazdag üzletember luxusjachtján nyaralt, később pedig Carla Brunival szövődő románca miatt került szabadsága alatt a lapokba. Az elnökválasztási kampányban magát éppen Sarkozy ellentétjének beállító Hollande-nak nem jönne jól egy ehhez hasonló fiaskó, mivel népszerűsége máris meredeken csökken az első száz nap után.

A francia elnök már korábban arra kérte a kormánytagokat, hogy Franciaországban töltsék majd a szabadságukat. Hollande-nak van egy második otthona is Cannes-ban, de az nem nézett volna ki túl jól, ha oda mennek élettársával, Valérie Trierweilerrel. Végül Fort de Bregançonban, a hagyományos elnöki nyaralók egyikében tölti szabadságát a francia elnök. Nagyon odafigyeltek a PR-ra, már arról is fotósorozatban számoltak be, hogy élettársával inkább a vonatot választották az elnöki magángép helyett, aztán pedig mosolyogva kimentek kezet fogni a Côte d'Azurnál a strandolókkal. Az összképet ugyanakkor valamennyire ronthatja, hogy Jacques Chirac volt elnök a Guardian szerint egyszer „leginkább egy börtönhöz” hasonlította az elnöki pár szállásául szolgáló erődöt.

Külön érdekesség, hogy nemcsak Hollande választotta a Var régiót, hanem 32 kilométeres körben nyaral az őt megelőző két államfő, Nicolas Sarkozy és Chirac is. Sarkozy Carla Brunival együtt a Cap Nègre-ben lévő villájukban nyaral, míg Chirac Saint-Tropez-ban pihen, írja a Telegraph.

Egy perc pihenés sem engedélyezett

A válságban leginkább érintett országok vezetői közül Mario Monti olasz miniszterelnök ehhez képest végigdolgozta a nyarat, és hangsúlyozta, hogy csak hat napot vesz ki augusztus közepén. Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnök is otthon vakációzott augusztus első két hetében, míg Mariano Rajoy spanyol kormányfő ugyan nem vette tervbe a nyaralást, de mégis csak jövő hét elején tér vissza a kéthetes vakációból.

A legnagyobb bajban viszont már egy kis kikapcsolódás sem jár, Andónisz Szamarász  görög miniszterelnök egyáltalán nem tervez nyaralást. „Egy dolog biztos, senki sem megy szabadságra, a miniszterelnök ezt külön hangsúlyozta” – mondta a Bloomberg szerint az egyik görög kormányszóvivő. Hozzátette, hogy a minisztereknek már kora reggeltől keményen kell dolgozniuk az irodáikban.

Az osztrákok is a hegyekbe vágynak

A környező országok vezetői közül Heinz Fischer osztrák államfő is a hegyekben szeret pihenni. A politikus a salzburgi és bregenzi ünnepi játékok megnyitója után július végén Salzkammergutba, mürzstegi hétvégi házába vonult vissza. Az államfő szenvedélye a természetjárás és a hegymászás, így idei nyaralásáról is azt mondta, hogy szeretne sokat túrázni és olvasni.

Idén az osztrák politikusok többsége nem utazik messze, többségük Ausztriában nyaral. Werner Faymann osztrák kancellár azon kevesek közé tartozik, akik kicsit távolabbra merészkednek, és a családjával az Olaszország déli részén fekvő Apulia tartományban nyaral. Mint mondta, évek óta ide járnak, ahol a politikus saját bevallása szerint sokat szeret olvasni és biciklizni.

Rovatok