Index Vakbarát Hírportál

Megkegyelmeztek a politikai elítélteknek

2012. augusztus 17., péntek 00:14

Százharminc, a 2009-es elnökválasztást követő zavargásokkal kapcsolatban elítélt ember kapott teljes vagy részleges kegyelmet Iránban Ali Hamenei ajatollahtól.

130 politikai elítélt sorsán enyhített Ali Hamenei ajatollahaz iszlám szent böjti hónap, a ramadán közelgő vége alkalmából. Irán legfelsőbb vallási- és politikai vezetője a foglyok egy részét azonnal szabadon bocsátotta, másoknak csökkentette börtönbüntetését. - értesült az IRAN napilap. Az ajatollah akaratát az iráni főügyész tolmácsolta, aki nem árult el további részleteket, de egy ellenzéki weboldal állítása szerint 60 embert engednek azonnal szabadon, köztük Akbar Hasemi Rafszandzsani volt elnök egy tanácsadóját, valamint egy Hameneit kritizáló volt parlamenti képviselőt.

Iránban a politikai foglyokat "biztonsági elítéltek"-nek nevezik, ez a kifejezés a 2009-es elnökválasztást követelő zavargások után terjedt el a hivatalos szóhasználatban. A három évvel ezelőtti választás hónapokig tartó, véres utcai zavargásokhoz vezetett Iránban, miután a reformerők kétségbe vonták a voksolás tisztaságát és az eredmények meghamisításával vádolták meg az ország vezetését. Az eseményekkel kapcsolatban a hatóságok számos ellenzékit bebörtönöztek.

Rovatok