Index Vakbarát Hírportál

A boszorkányüldözés befejezését kérte a WikiLeaks atyja

2012. augusztus 19., vasárnap 17:06

A boszorkányüldözés befejezését kérte  Barack Obama amerikai elnöktől a WikiLeaks oknyomozó portált létrehozója, Julian Assange. Ez volt a tényfeltáró újságíró első nyilvános megszólalása azóta, hogy két hónapja bemenekült Ecuador londoni nagykövetségére.

"Kérem Obama elnököt, hogy a helyes dolgot tegye. Az Egyesült Államoknak le kell mondania a WikiLeaks ellen folyó boszorkányüldözésről" - mondta Assange, aki a képviselet erkélyéről szólt a nagy létszámban megjelent tudósítókhoz és érdeklődőkhöz. Kérte azt is, hogy az amerikai hatóságok engedjék szabadon Bradley Manning katonát, aki titkos dokumentumokat adott át a WikiLeaksnek, és ezért bíróság elé állították. Assange azt állította, hogy brit rendőrök szerdán megpróbáltak behatolni a nagykövetségre, de segítőtársai és a sajtó jelenléte miatt meggondolták magukat.

Assange-ot Svédországban szexuális bűncselekmények gyanújával körözték, ezért menekült Ecuador londoni nagykövetségre. A Nagy-Britanniában élő, 40 éves ausztrál aktivista portálja, a WikiLeaks a becslések szerint 400 ezer amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg korábban, és az elmúlt néhány évben ezek jelentős részét át is adta médiapartnereinek. A svéd hatóságok azonban nem emiatt, Assange két egykori munkatársának feljelentése alapján körözik: egyikük nemi erőszakkal, másikuk szexuális zaklatással vádolja a WikiLeaks-alapítót, aki egy idpben Svédországban élt. Assange tagadja ezekez a bűncselekményeket, a meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja.

Assange kiadatási ügye egyébként lassan két éve húzódik a londoni bíróságokon, már 2011 februárjában is csak napokra volt attól, hogy kiadják Svédországnak, de mindig sikerült kiharcolnia a halasztást.

Rovatok