Index Vakbarát Hírportál

Mecsetbe látogatott a szíriai elnök

2012. augusztus 19., vasárnap 22:30

A szíriai állami tévécsatorna közvetítette, ahogy a szíriai elnök, Baszar al-Aszad meglátogatott egy mecsetet. Az elnök először mutatkozott a nyilvánosság előtt azóta, hogy múlt hónapban egy damaszkuszi bombatámadás több magas rangú tisztviselőt megölt. Aszad július 4-én tartott nyilvános beszédet a parlamentben; a pokolgép két héttel később robbant fel. Az áldozatok között volt Aszad sógora és a helyettes védelmi miniszter, Asszef Shawkat is.

Az országban a vakáció alatt sokan imádkozással és kormányellenes tüntetéssel töltötték az idejüket. Az ellenzéki csoportok azonban heves bombázásokról számoltak be a lázadók által felügyelt területeken. Aleppót és Rastant már körülzárták, és összecsapásokról számoltak be a Deraa tartományban található Herakból.

A nemzetközi közösség üdvözölte a veterán algériai diplomata, Lakhdar Brahimi kinevezését, mint az ENSZ-Arab Liga szíriai megbízottját. Brahimi tekintélyes hírnévnek örvendhet az ENSZ-ben. Sokan remélik, hogy eredményesebb lesz a 78 éves Kofi Anannál, az egykori ENSZ-főtitkárnál, akinek nem sikerült elintéznie egy valódi tűzszünetet. A damaszkuszi tisztviselők támogatásukról biztosították Brahimit, de az ellenzéki csoportok máris bírálták a közvetítés feladatával megbízott tisztségviselőt. Brahimi ugyanis nem követelte Aszad elnök távozását, míg Annan ezt egyértelműen kijelentette.

Rovatok