Index Vakbarát Hírportál

Húsz halott a venezuelai börtönlázadásban

2012. augusztus 20., hétfő 22:57

Több mint húsz ember meghalt egy börtönlázadás során Venezuelában, miután elítéltek két csoportja lőfegyverekkel egymásra támadt - közölte hétfőn Iris Valera, a latin-amerikai ország börtönügyi minisztere. A vasárnap kitört lázadás egyik halálos áldozata egy elítélt hozzátartozója volt.

A lázadást hétfő reggelre felszámolták - mondta Valera az állami tévétársaságnak. A miniszter nem közölt részleteket arról, hogy miként tört ki a fegyverpárbaj, és a halottak számáról sem adott pontos információt.

Egy aktivista, Carlos Nieto a rabok hozzátartozóira hivatkozva azt állította, hogy a lövöldözés a látogatási idő alatt tört ki. A négy órán át tartó összecsapás során elítéltek két csoportja küzdött egymással a börtönélet irányításáért - közölte.

Egy venezuelai civilszervezet szerint tavaly 560-an, míg az idei év első felében 304-en haltak meg az ország túlzsúfolt börtöneiben, ahol a rossz körülmények mellett az is gondot jelent, hogy a rabok lőfegyverhez és drogokhoz is hozzájutnak a korrupt őrök segítségével. Venezuela 33 börtöne elvileg 12 ezer ember fogva tartására alkalmas, hivatalos adatok szerint azonban 47 ezren töltik büntetésüket a börtönökben.

Tavaly Hugo Chavez elnök két Caracas melletti börtönlázadás után új börtönöket, jobb körülményeket és büntetőjogi változtatásokat ígért. Az ellenzék és a civilszervezetek ugyanakkor elégtelennek tartják a kormány fellépését.

Rovatok