Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az etióp miniszterelnök

2012. augusztus 21., kedd 07:25

Meghalt Melesz Zenavi etióp miniszterelnök keddre virradóan, közölte az addisz-abebai kormány szóvivője. Az állami televízió szerint egy külföldi kórházban hunyt el, hetek óta tartó ápolása közben fertőzést kapott. A tévé nem számolt be róla, hogy milyen betegségben szenvedett, és milyen fertőzésben hunyt el.

Már több hete voltak találgatások arról, hogy az 57 éves Zenavi beteg, mert nem jelent meg nyilvánosan, nem volt ott az Afrikai Unió júliusi addisz-abebai csúcsértekezletén sem. Egyes értesülések szerint Brüsszelben, mások szerint Németországban ápolták.

A kormányszóvivő még három hete is azt mondta a BBC-nek, hogy a miniszterelnök jó állapotban, felépülőben van, és tagadta, hogy súlyos beteg lenne. A szóvivő akkor nem volt hajlandó információt adni sem a betegség természetéről, sem arról, hol tartózkodik a kormányfő.

Az állami televízió szerint az ügyvezető miniszterelnök Hajlemariam Deszalegn kormányfőhelyettes lesz, aki egyben a külügyminiszter is jelenleg.

Melesz 1991-ben került hatalomra, amikor megdöntötték a Mengisztu Hailé Mariam vezette katonai juntát. 1991 és 1995 között államfő volt, azóta miniszterelnök. Beindította a kelet-afrikai ország gazdasági fejlődését, és az etióp hadsereg részt vett az al-Kaidával kapcsolatban álló szomáliai szélsőségesek elleni hadműveletekben. Bírálták azonban tekintélyelvű kormányzása miatt, az ellenzéki vélemények elnyomásával vádolták. Ezt vagy tagadta, vagy a nemzetbiztonság érdekeivel indokolta.

Rovatok