Index Vakbarát Hírportál

Buddha-szobrok lefotózásáért ítélték el őket

2012. augusztus 22., szerda 13:41

Két nőt és egy férfit tartóztattak le Srí Lanka déli részén miután egy fényképek előhívásával foglalkozó labor értesítette a rendőröket a francia állampolgárok helytelen viselkedéséről. A turisták Buddha-szobrokkal pózoltak és úgy tettek, mintha megcsókolnák az egyiket. A buddhista ereklyéknek és szobroknak ilyen jellegű „meggyalázása” nagyon erősen tiltott az országban.

Ajith Rohana rendőrségi szóvivő úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy a turisták ki akarták nyomtatni a fényképeiket és ezért látogatták meg a labort. Bár a képeket a rendőrség lefoglalta, később valahogy mégis felkerültek az internetre.

A turisták ügyében kedden hoztak ítéletet. A büntető törvénykönyv azon passzusa alapján ítélték el őket, ami tiltja, hogy megsértsék „bármely társadalmi osztály vallásos érzelmeit” szent tárgyak vagy helyek közelében elkövetett tettekkel.

A három francia turista fél év börtönbüntetéssel egybekötött kényszermunkára ítélték, de szerencséjükre öt évre felfüggesztették az ítélet végrehajtását. Pillanatnyilag csak egy kisebb pénzbüntetést kell kifizetniük, de a jövőben jobban kell vigyázniuk magukra.

Srí Lankában nem ez az első eset, hogy turisták kerültek bajba ilyen ügy miatt. Előző hónapban öt arabot tartóztattak le, mert olyan írásokat terjesztettek, amik sértegetik a buddhizmust. 2010-ben egy zenésznek tagadták meg a belépést egy országba egy videóklipje miatt, amiben táncosok láthatók Buddha-szobrok társaságában. Helybélieket is ítéltek már el, mert olyan kulcstartókat árultak, amiken apró Buddha képek voltak.

Rovatok