Index Vakbarát Hírportál

Jövő hónapban kerül bíróság elé Kadhafi fia

2012. augusztus 23., csütörtök 17:05

A líbiai Zentenben szeptemberben állítják bíróság elé Moammer Kadhafi néhai líbiai diktátor fiát – jelentette be a líbiai főügyészség. A 38 éves Szeif al-Iszlám ellen az a vád, hogy az apja hatalmának megdöntésére irányuló tavalyi felkelés során háborús bűncselekményeket követett el.

Tavaly novemberben fogták el, azóta Zentenben, a líbiai fővárostól, Tripolitól 170 kilométerre délnyugatra tartják fogva. A per nyilvános lesz – közölte Taha Nászer Baara főügyész-helyettes. Tagadta azokat a sajtóértesüléseket, hogy a Szeif al-Iszlámot kézre kerítő volt felkelőkből álló félkatonai egységek feltétele volt, hogy a pert Zentenben, és ne Tripoliban folytassák le.

A líbiai kormány vitatja az állandó Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) joghatóságát a Kadhafi-fiú ügyében, annak ellenére, hogy tavaly novemberben az ENSZ Biztonsági Tanácsa felhatalmazta az ICC-t, hogy a líbiai felkeléssel kapcsolatos ügyekben eljárjon.

Az ICC illetékese líbiai látogatása után úgy nyilatkozott, hogy Líbiában lehetetlen független és részrehajlás nélküli eljárást lefolytatni a vádlott ellen. A líbiai vezetés ugyanakkor nem akarja átadni a férfit Hágának.

Rovatok