Index Vakbarát Hírportál

A Pussy Riot-ítélet még Putyin emberei szerint is durva

2012. augusztus 24., péntek 18:17

Túl keménynek tartja a Pussy Riot punkegyüttes három tagja elleni ítéletet Vlagyimir Putyin orosz államfő mellett működő emberi jogi tanács. Az ismert jogvédőkből, szakemberekből és közéleti személyiségekből álló tanácsadó testület szerint elegendő lett volna, ha felfüggesztett büntetést kaptak volna.

Az emberi jogi tanács tagjai kifogásolják, hogy a vádlottaknak órákig bilincsbe verve kellett hallgatniuk az ítélet indoklását, és azt sem értik, hogy a punkegyüttes mindhárom tagjára egyforma büntetést szabtak ki, holott ketten közülük kisgyermekes anyák.

Meggyőződésük szerint a polgári társadalomnak joga van azt követelni, hogy az orosz bíráskodásban az igazság és a könyörületesség győzedelmeskedjen.

"A vallási intézményekben való viselkedési szabályokat sértő, megdöbbentő cselekmény erkölcsi elítélése mellett ugyanakkor nem szűnnek meg a kérdések a kihirdetett ítélet jogszerűségére, valamint a büntetés igazságosságára és emberiességére vonatkozóan" - állapították meg

A nyilatkozatot a még Dmitrij Medvegyev államfői tevékenysége idején létrehozott emberi jogi tanács valamennyi tagja aláírta. Azok is, akik a Pussy Riot februári akciójának egyik fő célpontja, a májusban ismét elnöki posztra lépett Vlagyimir Putyin politikája miatt már bejelentették, hogy távoznak a tanácsadói testületből.

Marija Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset pénteken, nem jogerősen két-két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélte egy moszkvai, kerületi bíróság "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén.

A punkegyüttes tagjai február 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban színes maszkot és feltűnő öltözéket viselve, gitárokon játszva imádkoztak a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint.

Rovatok