Index Vakbarát Hírportál

Nastase engedély nélküli lőszereit vizsgálják

2012. augusztus 24., péntek 17:51

Újabb vizsgálat indult Adrian Nastase volt román miniszterelnök ellen, akit az ügyészek azzal gyanúsítanak, hogy engedély nélkül birtokolt mintegy négyszáz töltényt.

A lőszert Nastase lakásán találták meg az ügyészek még júniusban, amikor a volt kormányfő öngyilkossági kísérletet követett el. Nastasét a román legfelső bíróság jogerősen két év börtönbüntetésre ítélte, amiért törvénytelenül finanszírozta államelnökjelölti választási kampányát 2004-ben.

Az ügyészek ugyanakkor nem indítottak bűnvádi eljárást az öngyilkossági kísérlet ügyében, és lezárták a vizsgálatot.

Nastase egyik szenvedélye a vadászat, így fegyvertartási engedélye van. Többször részt vett például a Ion Tiriac román üzletember által az erdélyi Bályokon (Bihar megye) évente megszervezett vadászaton, amelyen harminc mágnást vagy befolyásos közéleti személyiséget szokott vendégül látni.

A Romániát 2000 és 2004 között kormányfőként irányító Nastase jelenleg börtönben van, hetekig ápolásra szorult az öngyilkossági kísérlet után, de a törvényszéki orvostani jelentés szerint nem szenvedett olyan súlyos sérüléseket, amelyek veszélybe sodorták volna az életét.

Rovatok