Index Vakbarát Hírportál

Három embert fojtott vízbe Izsák Haitin

2012. augusztus 25., szombat 17:44

Lecsapott Haitire az Isaac azaz Izsák nevű hurrikán. A trópusi vihar szombat kora reggel a főváros környékét árasztotta el vízzel. Haiti még mindig nem lábalt ki a 2010-es földrengés okozta sokkból, nagyon nem hiányzott nekik a hurrikán.

Két gyermek és egyikük édesanyja vesztette életét a Haitira lezúduló trópusi viharban, jelentették a helyi rádióállomások és a polgárvédelmi hivatal. A vihart követő árvíz miatt 5000 embert kellett kitelepíteni, de így is rengetegen maradtak otthonaikban, például a főváros tengerparton fekvő Cite Soleil nevű, főleg szegények lakta negyedében.

Az egyik lakos arra panaszkodott, hogy az ár levonulása után akkor sár maradt, hogy elsüllyedtek benne a bútorok. A 2010-es földrengés óta álló, átmeneti sátorvárosokban számos sátor összeomlott.

Az Isaac centruma szombat reggelre a kubai Guantanamo-öböltől mindössze 150 kilométerre volt, és északnyugati irányban haladt, 22 kilométeres átlagsebességgel. Kubában péntek óta kéászültségben vannak a hatóságok, az ország keleti partjáról kitelepítették a turistákat.

Az előrejelzések szerint Issac Floridát is veszélyezteti, ahová hétfő este vagy kedd reggel csaphat le. Tampában a Republikánus párt éppen egy kongresszusra készül, az amerikai hurrikán-előrejelzők először hivatalos riasztást adtak ki a körzetre, majd Rick Scott kormányzó szükségállapotot hirdetett ki az államban.

Rovatok