Index Vakbarát Hírportál

Kínai bűnbandát számoltak fel Angolában

2012. augusztus 26., vasárnap 09:33

Harminchét kínai állampolgárt deportált vissza hazájukba Angola. A csoport tagjait zsarolással, emberrablással, fegyveres rablással és emberkereskedelemmel gyanúsítják. A feltételezett bűnözők elfogásához Kína is segítséget nyújtott, július közepén egy különleges alakulatot küldtek Angolába, hogy segítsék az ottani hatóságokat a szervezett bandák ellen.

Az angolai és kínai hatóságok közös fellépésével 12 bűnbandát buktattak le, és 14 kínai nőt szabadítottak ki. A nőket valószínűleg prostitúcióra kényszerítették miután jól fizető állásajánlatokkal Angolába csalogatták őket. A BBC hírei szerint az elkövetők néha gazdag üzletembereket is raboltak el, majd váltságdíjat követeltek a szabadulásukért, ám volt, amikor élve temették el áldozataikat. A 37 gyanúsított mostanra már Kínában van, tárgyalásukra is ott kerül majd sor.

Angola Kína legnagyobb kereskedelmi partnere Afrikában. Több tízezer kínai él az országban és számos nagyobb kínai vállalatnak is vannak érdekeltségei Angolában. A kínai média jelentései szerint a növekvő bűnözés egyre nagyobb gondot jelent a befektetőknek. A kínai üzletemberek mostanra kezdenek kiköltözni a fővárosból, aki viszont marad az testőröket fogad.

Rovatok