Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a hőlégballonokat Szlovéniában

2012. augusztus 27., hétfő 14:39 | aznap frissítve

Betiltották a hőlégballon-repüléseket a szlovén hatóságok, miután előző héten négy halálos áldozatot és 28 sérültet követelő hőlégballon-baleset történt Ljubljana közelében, jelentette az STA szlovén hírügynökség.

Mától határozatlan ideig tilos minden kereskedelmi célú hőlégballon-repülés Szlovéniában, közölte a szlovén polgári repülési ügynökség. A szervezet a múlt heti halálos áldozatokkal járó baleset okait vizsgáló csoport javaslatára hozta meg döntését.

Csütörtökön a szlovén főváros közelében kényszerleszállás közben gyulladt ki egy turistákat szállító hőlégballon. Hajnali öt órakor két hőlégballon szállt fel, amelyek egy hirtelen támadt vihar miatt kényszerleszállást hajtottak végre. Az egyik sikeresen földet ért, a másik azonban fának ütközött és kigyulladt.

A baleset mind a négy halálos áldozata szlovén állampolgár volt, közöttük egy 11 éves kislány és édesanyja. A sérültek között külföldiek is vannak: két brit és két olasz turista, olvasható a Delo szlovén napilap internetes kiadásában.

A baleset okainak vizsgálata még folyamatban van, várhatóan a héten közlik a nyomozás első eredményeit. Darko Kralj repülésoktató elmondta, hogy az időjárási körülmények miatt nem lett volna szabad felszállni. Szerinte a vihar előtti légáramlatok, a tűz és a rossz haladási irány együttesen okozták a tragédiát. Mindazonáltal a hőlégballon az egyik legbiztonságosabb légi jármű.

Rovatok