Index Vakbarát Hírportál

Fellebbeztek a Pussy Riot tagjai

2012. augusztus 27., hétfő 22:02

A Pussy Riot orosz punkegyüttes három elítélt tagja megfellebbezte a tíz napja ügyükben hozott ítéletet. „Csak ma tudtunk reagálni, miután végre megkaptuk az ítélet szövegét" – nyilatkozta Nyikolaj Polozov ügyvéd. Szerinte az indoklást „helyenként nagyon nehéz megérteni".

Az öt hónapja előzetes letartóztatásban lévő Marija Aljohina (24), Nagyezsda Tolokonnyikova (22) és Jekatyerina Szamucevics (30) az ítélet szerint vallási gyűlöletből fakadó huliganizmust követett el, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban februárban maszkot viselve, gitárokon játszva imádkozott a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott orosz államfőt. A három nőt külön-külön kétéves szabadságvesztésre ítélték.

Az ítélet kihirdetésekor a bíró kifejtette, hogy a perbe fogottak személyiségzavarosak, ugyanakkor teljes mértékben tisztában voltak tettük sértő voltával és annak következményeivel, mélyen megsértették a pravoszláv hívőket. A kormányzó Egységes Oroszország párt az ítéletet komoly figyelmeztetésnek minősítette mindazoknak, akik úgymond provokációkat szerveznek.

Megfigyelők úgy vélik, hogy a fellebbezési eljárás során enyhítik majd a büntetést. Az orosz rendőrség továbbra is nyomoz az együttes másik két tagja után, akik azonban sajtóinformációk szerint már külföldön vannak.

Rovatok