Index Vakbarát Hírportál

Hajsza az Angliában elszabadult oroszlán után

2012. augusztus 27., hétfő 12:10

Van, aki csak hallott róla, van, aki hallotta, többen látták, és van, aki le is fotózta az oroszlánt, amely az angliai Essex megyében szabadult el. A St. Oysith-i Vörös Oroszlán kocsma tulajdonosa szürreálisnak tartja a történteket. A rendőrség mesterlövészekkel üldözi az állatot, amiről nem tudják, honnan szabadulhatott el.

Rettegnek az essexi Clacton lakói, írja a Daily Mail. A falucska környékén bóklászhat egy elszabadult oroszlán, amit már harminc rendőr, köztük mesterlövészek üldöznek két helikpotert is bevetve.

Az oroszlánt több szemtanú látta is. A 39 éves Rich Baker kilenc- és tizenegyéves fiával sétált, amikor "egy férfi kezdett rohanni felénk. Azt kiabálta, hogy ez egy kibaszott oroszlán. Nagyon rémültnek tűnt, egyből tudtam, hogy nem viccel. Oldalról is látszott, hogy tényleg oroszlán" - mesélte. A romfordi teherautósofőr ezután kézen fogta a gyerekeit és rohanni kezdett a lakókocsija felé. "Apu, elkap minket az oroszlán, kiabálták a fiaim" - mesélte Baker, aki szerint "egymillió százalék", hogy tényleg oroszlánt láttak.

A közelben lakó Che Kevlin csak hallotta az oroszlánt. "Ültem az asszonnyal a nappaliban, backgammonoztunk. Úgy este tíz lehetett, amikor hangos üvöltést hallottam. Meg is kérdeztem a nejem, hogy ő hallott-e valamit, annyira fura volt. Felszaladtam megnézni a gyereket, de már aludt. Nagyon fura ilyesmit hallani ilyen későn" - mesélte.

Kevlin napközben már látta a rendőrségi helikoptereket, de nem gondolta, hogy egy oroszlánt keresnek. "Próbáltunk rájönni, mi üvölthetett, amikor húsz perccel később a bátyám sms-ben megírta, hogy egy oroszlán szabadult el a környékünkön. Ekkor jöttem rá, hogy azt hallottuk" - mondta Kevlin, aki korábban csak a tévében hallott oroszlánüvöltést, de amit most hallott, "pont olyan volt".

A rendőrség sem kételkedik a szemtanúk beszámolójában, pláne azután, hogy járókelők egy csoportja vasárnap este le is fotózta az oroszlánt St. Osyth közelében. St. Oysithban van a Vörös Oroszlán kocsma, aminek a tulajdonosát eléggé meglepte a történet. A hajszát szürreálisnak írta le. "Azért az elég váratlan, ha azzal toppannak be hozzád, hogy egy oroszlán kóborol a környéken" - mondta.

Azt egyelőre nem tudni, hogyan került az oroszlán Essexbe. A rendőrök a colchesteri állatkertet már ellenőrizték, onnan egy sem hiányzik. Az álletkert munkatársai segítenek a rendőröknek, akik nem megölni, csak leszedálni akarják az állatot.

Felmerült, hogy az oroszlán a Nagy Brit Cirkuszból szökhetett meg, ami a közelben turnézik. A cirkusz oldalán van egy videó, amiben oroszlán is szerepel, de egyelőre nem tisztázott, hogy most is velük volt-e. A cirkusz munkatársai mindenesetre tagadják, hogy hiányozna bármilyen állatuk, vagy hogy egyáltalán van oroszlánjuk. A brit cirkuszosok amúgy egy új törvény szerint a jövőben nem használhatnak vadállatokat, ezért a cirkusz tulajdonosa eladásra hirdette állatait. Egy tigrist már el is adott Olaszországba.

Rovatok