Index Vakbarát Hírportál

A magyarok többsége elégedetlen az utakkal

2012. augusztus 27., hétfő 12:59

A világ felnőtt lakosságának többsége elégedett az utak állapotával, de míg világszerte tízből közel hatan, addig Magyarországon csak tízből hárman vélekednek így.

Összesen 148 országban végezte el felmérését a Gallup, amelynek eredménye szerint nemzetközi szinten az emberek 59 százaléka elégedett a helyi utak állapotával. Ázsiában a legmagasabb, 66 százalékos az elégedettek aránya, míg a Szahara alatti afrikai övezetben és a volt szovjet tagországokban a legalacsonyabb, 36-36 százalékos a mutató. A Gallup kutatói Európában 61, a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségében 49 százalékos elégedettségi átlagot mértek.

A közvélemény-kutató szerint az elégedettség ellenére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ is arra figyelmeztet, hogy az úthibák, az autók meghibásodása és az emberi mulasztások együttesen évente több millió balesetet eredményeznek világszerte – derült ki az ELTE Társadalomtudományi karának hírleveléből.

A szovjet utódállamokban a közúti közlekedés különösen kockázatos. Bár a régióban a grúz 69 százalékos aránytól a moldovai 17 százalékos mutatóig változékony képet mutat az utakkal való elégedettség, a rossz minőségű útviszonyok, a felelőtlen vezetői stílus és a gyenge hatósági fellépés miatt igen nagyszámú a halálos kimenetelű baleset, ráadásul gyakori, hogy ezekben nem csak autósok, de gyalogosok is érintettek.

A Szahara alatti afrikai övezetben csak négy országban voltak többségben az utakkal elégedettek, és a Comore-szigeteken találták a világszerte legalacsonyabb, alig 10 százalékos elégedettségi arányt. A régióra sok helyütt jellemző az utak teljes hiánya, illetve ezek megléte esetén a karbantartás, a közlekedési szabályok és ezek betartatásának elégtelensége.

A vizsgált országok közül 90 százalékos aránnyal az Egyesült Arab Emírségek lakói a legelégedettebbek, de 87 százalékos értékeikkel Luxembourg és Hongkong is kiugróan jó helyzetben van. E három országon kívül 80 százalék fölötti az elégedettek aránya Hollandia, Szingapúr, Ausztria, Thaiföld, Kambodzsa és Dél-Korea esetében is.

A maga 31 százalékos értékével Magyarország a lista másik vége felé helyezkedik el olyan országok társaságában, mint Haiti és Lengyelország (32-32 százalék), valamint Sierra Leone és Oroszország (30 százalék). Az adatok tanúsága szerint mintegy 20 országban 30 százalék alatti az elégedettek aránya. Ezek között találni Bulgáriát (28 százalék), Ukrajnát (27 százalék) és Irakot (22 százalék) is. A legrosszabb, 14 százalékos aránnyal Togo zárja a listát.

Rovatok