Index Vakbarát Hírportál

Akár le is tartóztathatják Safíkot

2012. augusztus 29., szerda 20:56

Utazási tilalmat rendeltek el Egyiptomban Ahmed Safík, egykori miniszterelnök, a 2012-es választások egyik elnökjelöltje ellen, így nem utazhat haza. Safík a Mubarak-rezsim alatt a légierő főnöke volt, de indulhatott az idei választásokon. Miután vesztett, elhagyta Egyiptomot és az Egyesült Arab Emirátusokba utazott.

Safík ellen az elmúlt években már folyt egy vizsgálat, mert állítólag illegálisan adott el állami földterületeket Mubarak elnök fiainak. Egyiptomból való távozása után Safík szóvivője még arról számolt be, hogy a politikus vissza fog térni Egyiptomba, hogy új pártot alapítson.

Az azonban nem világos, mi történne, ha Safík tényleg hazautazna. A múltban a nemkívánatos személyek listájára helyezett utazókat őrizetbe vették, így feltehetően Safíkot is letartóztatnák a hatóságok.

A közelmúltban már számos tisztségviselőt bíróság elé állítottak és elítéltek a Mubarak-rezsim tagjai közül, főleg korrupció, és a felkelők ellen elkövetett gyilkosságok miatt. Szerdán Mubarak pártjának volt vezetőjének és két fiának tárgyalása folyt, akiket 100 millió dolláros csalással vádolnak.

Rovatok