Index Vakbarát Hírportál

Gyilkosság miatt ítélték el az ex-minisztert

2012. augusztus 29., szerda 21:24

32 személyt, köztük a volt oktatási minisztert, Maya Kodnanit ítélték el szerdán Gudzsarátban a 2002-ben zajlott vallási zavargások miatt. Összesen 327 tanút hallgattak meg az ügyben, az ügyészek pedig 2005 dokumentumot nyújtottak be a bíróságnak. 29 további vádlottat felmentettek, és hatan életüket vesztették a hosszúra nyúlt vizsgálat ideje alatt.

Az ügyész az összes elítéltre halálbüntetést kért, így a volt oktatási miniszterre is. Kodnanit 2009-ben vették őrizetbe, posztjáról is akkor mondott le. Idén májusban óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Bár a volt miniszter tagadta, hogy a zavargások helyszínén lett volna, mobiltelefonja alapján bizonyítani tudták, hogy mégis a konfliktus középpontjában tartózkodott. A bíróság pénteken dönt a büntetés mértékéről.

A vallási zavargások 2002. február 28-án történtek. Egy nappal korábban muszlim csőcselék támadt rá egy hindu zarándokokat szállító vonatra, és 58 zarándokot elevenen elégettek. Másnap a muzulmánok lakta városrészben több mint 90 embert, főleg nőket és gyerekeket gyilkoltak meg válaszcsapásként. A véres bosszú egyik kiváltó oka az lehetett, hogy Kodnani, és pártjának, a Bharatiya Janata Párt tagjai Ahmedabadba vitték a megégett holttesteket és közszemlére tették őket.

Az ügynek várhatóan politikai következményei is lehetnek, hiszen Maya Kodnani Narendra Modi, jelenlegi főminiszter bizalmasa volt, aki a 2014-es választások egyik lehetséges miniszterelnök-jelöltje. Modi jelenleg is tagadja, hogy szerepe lett volna a zavargásokban, bár a tanúvallomások szerint gátolta, hogy a rendőrség beavatkozzon az összeütközésbe.

Rovatok