Index Vakbarát Hírportál

Újabb jogköröket vont magához Putyin

2012. augusztus 29., szerda 18:08

Tovább növelte hatáskörét Vlagyimir Putyin orosz államfő. Az augusztusban kiadott rendeletével magához vonta számos olyan állami konzorcium és médium vezetőjének kinevezési jogát, amely eddig a miniszterelnökhöz tartozott. A Standard szerint Putyin „színtiszta diktatúrát épít ki”.

Az új rendelkezések szerint ezentúl Putyin nevezheti ki tizenkét nagyvállalat és két hírügynökség, a RIA Novosztyi és az ITAR-TASZSZ vezérigazgatóit is. A cégek között van a VEB állami hitelintézet, a Szocsiban rendezendő téli olimpia előkészítéséért felelős Olimpsztroj holding, a RoszAvtoDor útépítő vállalat, az atom- és nanotechnológiák kutatásával foglalkozó Kurcsatov intézet, valamint két távközlési óriáscég: a RoszTelekom és a Szvjazinveszt. Az osztrák Standard szerint a döntés bizonyítja, hogy vége annak a „politikai tandemnek", ami Putyin kormányfő és Dmitrij Medvegyev államfő együttműködését jellemezte az utóbbi négy évben.

A kormány mozgástere ezzel tovább csökkent. Korábban jellemzően az elnök felelt a kül- és biztonságpolitikáért, míg a gazdaságot a kormányfő felügyelte. Most viszont az elnöki posztra visszatért Putyin erős befolyásra tett szerint a gazdasági ügyekben, de a stratégiai fontosságú ágazatokat, például a hadiipart eddig is ellenőrzése alatt tartotta. Putyin a jövedelmező olajipart is kivonta a kormány hatásköréből, amikor bizalmasát, Igor Szecsint nevezte ki a Rosznyefty nevű olajipari óriáscég elnökévé, egyúttal „stratégiai fontosságúvá" minősítve a konszernt.

Jevgenyij Mincsenko politológus szerint a néhai szovjet politbüro tért vissza Oroszországba. Szerinte a „politbüro 2.0"-nak nyolc tagja van: Medvegyev és Szecsin mellett Szergej Ivanov, a Kreml stábjának főnöke; helyettese és a főideológus Vjacseszlav Vologyin; Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester; Szergej Csemeszov, az állami hadiipari holding főnöke; továbbá két, Putyinhoz közel álló oligarcha: Gennagyij Tyimcsenko és Jurij Kovalcsuk. Ők mind különböző klánokat képviselnek, amelyek egymás vetélytársai a befolyásért és pénzforrásokért vívott vetélkedésben. A „versenybíró" pedig maga Putyin: nélküle összeomlik a rendszer.

Kihívók is akadnak

Az orosz média szerint eközben Putyin táborán belül is konfliktus kezd kibontakozni az ideológiai kérdésekben. A Kremlen belüli liberális erők elégedetlenek az ellenzék elleni keménység miatt. Az osztrák lap arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábban Putyin által kormányzónak kinevezett Igor Holmanszkih új politikai mozgalmat hozott létre, mert kiábrándult az államfő Egységes Oroszország pártjából.

A 43 éves férfi a télen még egységvezető volt az Uralvagonmas gyárban, amikor egy tv-műsorban felajánlotta az akkor még miniszterelnök Putyinnak: feljön Moszkvába „a fiúkkal", és „lerendezi" a kormányellenes tüntetőket, akik „államunk stabilitását fenyegetik". Putyin udvariasan elhárította az ajánlatot, ám elnöki beiktatása után nem sokkal kormányzóvá nevezte ki Holmanszkiht, akinek felívelő karrierje sokkolta az orosz sajtót.

A Dolgozó Emberek Védelméért (ZCST) nevű csoport a Standard szerint idővel vetélytársává válhat az Egységes Oroszország pártnak. A mozgalom programja élesen bírálja az elitista kormánypártot. Az Egységes Oroszország részéről méltatlankodással reagáltak a mozgalom kritikájára. Ha Holmanszkih mozgalma párttá alakul, az érzékeny szavazatveszteséget okozhat a kormánypártnak, mivel az Egységes Oroszország szavazóinak jelentős részét teszik ki a munkások, parasztok, alkalmazottak, akik valószínűleg elpártolnának Putyintól az új, hozzájuk közelebb álló párt létrejöttekor.

Rovatok