Index Vakbarát Hírportál

Abramovics nyerte az orosz oligarchák perét

2012. augusztus 31., péntek 16:51

Roman Abramovics nyert abban a perben, amelyet a másik orosz milliárdos, Borisz Berezovszkij indított ellene. Berezovszkij azt állította, hogy volt üzlettársa, Abramovics megzsarolta, hogy piaci ár alatt adja el neki az olajipari Szibnyeft, és az alumíniumipari RusAl részvényeit, vagy az orosz kormánnyal elkoboztatja vagyonát.

Berezovszkij hárommilliárd font kártérítést követelt Abramovicstól, az elbukott per után pedig a százmillió font fölé rúgó jogi költségeket is neki kell fizetnie. Ez volt a legnagyobb értékű magánper az angol igazságszolgáltatás történetében.

Gloster bíró szerint a per lényegében arra futott ki, hogy a két oligarcha közül melyiknek hisznek inkább. Az össze bizonyítékot megvizsgálva Berezovszkij nem volt meggyőző, „természeténél fogva megbízhatatlan tanú, aki az igazságot mulandó, rugalmas fogalomnak tartotta, amelyet aztán aszerint lehet formálni, hogy az aktuális céljait szolgálja." Abramovicsot ezzel szemben hiteles, és összességében megbízható tanúnak találta.

Berezovszkij az ítélet előtt még arról beszélt, hogy „hisz a rendszerben", a kihirdetés után viszont már azzal vádolta a bírónőt, hogy újraírta az orosz történelmet. „Időnként az az érzésem, hogy maga Putyin fogalmazta az ítéletet" – mondta. Azt is elmondta, hogy nem bánta meg a per megindítását, azt pedig még nem tudja, hogy fellebbezzen-e.

Abramovics nem jelent meg a bíróságon az ítélethirdetésre, a BBC szerint már Monte Carlóban volt, ahol majd a Chelsea tulajdonosaként nézi meg csapatát a Szuperkupa-döntőben. Közleményében ugyanakkor azt írta, örül, hogy a bírónő minden feltételezést elutasított vele szemben.

A tíz hónapig tartó perben a milliárdosok sok mindent egymás fejéhez vágtak: Berezovszkij többek között bűnözőnek nevezte Abramovicsot, aki viszont megalomániásként utalt riválisára. Az ügy érdekessége még, hogy a BBC szerint II. Erzsébet királynő is megjelent néhány percre a tárgyalóteremben még decemberben, és néhány szót váltott Gloster bíróval.

A két Angliában élő orosz a világ leggazdagabb emberei közé tartozik. Berezovszkij 2000-ben kért menedékjogot a szigetországban, miután összeveszett Vlagyimir Putyin elnökkel, és attól tartott, hogy koncepciós per áldozata lehet. Berezovszkij korábban Borisz Jelcin fontos támogatója volt, majd a Putyinnal szemben álló politikai erőket kezdte pénzelni. Kiadatását Moszkva azóta is hiába követeli.

Abramovics még nála is vagyonosabb, és viszonya jóval kiegyensúlyozottabb az orosz kormánnyal. Őt tartják a leggazdagabb orosznak, többek között arról ismert, hogy övé a Chelsea futballklub.

Rovatok