Index Vakbarát Hírportál

Assange akár egy évet is Ecuador londoni nagykövetségén tölthet

2012. augusztus 31., péntek 15:51

A WikiLeaks-alapító Julian Assange azzal számol, hogy 6-12 hónapot" tölt még Ecuador londoni nagykövetségén, ahol június 19-én keresett menedéket. Az ecuadori televízióban helyi idő szerint csütörtök este sugárzott interjúban Assange elmondta, hogy küzdelme a Nagy-Britanniához intézett svéd kiadatási kérelemről egy éven belül megoldódhat. Nem zárja ki, hogy a svéd igazságügy "ejteni fogja az ügyet".

A 41 éves, ausztrál állampolgárságú Assange menedéket kapott Ecuadortól, de ha elhagyná a nagykövetség londoni épületét, a brit hatóságok azonnal letartóztatnák és kiadnák Svédországnak, ahol nemi erőszakkal vádolják.

A kormányzati információkat interneten kiszivárogtató WikiLeaks-honlap alapítója - aki tagadja a nemi erőszak vádját -, attól tart, hogy a svéd hatóságok kiadnák az Egyesült Államoknak, ahol viszont kémkedés és titkok elárulása miatt állíthatnák bíróság elé.

A WikiLeaks elsősorban Washingtont hozta kínos helyzetbe, amikor nyilvánossá tette az iraki és afganisztáni háborút érintő bizalmas e-maileket, diplomáciai jelentéseket.

Rovatok