Index Vakbarát Hírportál

50 év után kért bocsánatot a Contergan gyártója

2012. szeptember 1., szombat 23:39

A német Grünenthal-csoport vezérigazgatója, Harald Stock pénteken bocsánatot kért a vállalat által az 50-es, 60-as években gyártott gyógyszer, a Contergan által okozott mellékhatások elszenvedőitól. A szert szedő állapotos nők gyermekei közül sokan magzati károsodást szenvedtek, és végtaghiányosan jöttek világra.

Stock a gyógyszer veszélyessége óta eltelt fél évszázad felett is sajnálkozott. Az érintetteket arra kérte, hogy a vállalat hosszú némaságát a sorsuk által keltett sokk hatásának tekintsék.

A Thalidomide hatóanyagú erős nyugtató a terhesség kellemetlen tüneteit (szédülés, hányinger) volt hivatott enyhíteni, de mellékhatásként súlyos születési rendellenességeket okozott. A szert Európában, Ausztráliában, Kanadában és Japánban forgalmazták.

A USA Today amerikai lapnak több, a szer miatt sérülten született ember nyilatkozott. Egyikük, a liverpooli Freddie Astbury szerint a Grünenthal gesztusa nagyon megkésett, különösen miután a cég évtizedekig tagadta, hogy bármiben hibázott volna.

A Grünenthal 1972-ben 150 millió eurós alapot hozott létre mintegy 3 ezer német érintett részére, ami azonban elenyészőnek bizonyult a világszerte okozott valódi kár mertékéhez képest. Mivel a cég taktikája ötven évig azt célozta, hogy elkerüljék a jogi, morális és anyagi következményeket, a károsultak csoportjai a Grünenthal gesztusát üresnek és sértőnek tartják.

Rovatok