Index Vakbarát Hírportál

Moszkva az örményekkel van

2012. szeptember 3., hétfő 17:33 | aznap frissítve

Oroszország is megszólalt Safarov-ügyben, és nem tetszik nekik az, ami történt. Azerbajdzsán budapesti nagykövete tagadta, hogy az azeriek magyar államkötvényeket vásárolnának. Az MSZP keményen bírálja Orbánt, a miniszterelnök nyugalomra int. Egy örmény zongoraművész lemondta budapesti koncertjét.

Vilayat Guliyev, Azerbajdzsán budapesti nagykövete a Népszabadságnak nyilatkozva nonszensznek minősítette azokat a híreket, miszerint az azeriek magyar államkötvényeket vásárolnának. Ugyanakkor azt mondta, hogy a magyar hatóságok kedvessége és humanizmusa Safarovval szemben minden területen fel fogja lendíteni a két ország és a két nép kapcsolatát.

Guliyev azt mondta, hogy Safarov kiadatási eljárása az azerbajdzsáni Igazságügyi Minisztérium, illetve a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium között zajlott, maga az aktív tárgyalás pedig két hónapot vett igénybe júliusban és augusztusban. Az elnöki amnesztiáról azt mondta, hogy Safarov esetében a Magyarországon letöltött 8,5 évet elegendő büntetésnek tartották, így kegyelemben részesítették.

Az oroszok is beléptek

Az azeri és a magyar hatóságok a régióbeli feszültségek csökkentését célzó nemzetközi erőfeszítésekkel szemben álló döntést hoztak az örmény katonatársát meggyilkoló Ramil Safarov ügyében - közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

"Oroszországban, amely az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hegyi-karabahi konfliktussal foglalkozó minszki csoportjának a társelnöke, mély aggodalommal fogadták azt a hírt, hogy Baku megkegyelmezett Ramil Safarov azeri katonatisztnek, akit egy magyar bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy örmény tiszt különös kegyetlenséggel elkövetett magyarországi megölése miatt, valamint a magyar hatóságok ezt megelőző döntéséről, hogy őt (Safarovot) kiadták Azerbajdzsánnak" - idézi az orosz külügyi közleményt az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

"Úgy tartjuk, hogy mind az azerbajdzsáni, mind a magyar hatóságok ezen lépései szemben állnak a nemzetközi szinten, elsősorban is az EBESZ minszki csoportjában egyeztetett erőfeszítésekkel, amelyek a régióban meglévő feszültségek csökkentésére irányulnak" - hangsúlyozza a moszkvai nyilatkozat.

Hétfőn Andrej Gyenyiszov első külügyminiszter-helyettes fogadta Oleg Eszajánt, Örményország moszkvai nagykövetét. "A megbeszélésen a felek komoly aggodalmukat fejezték ki a Ramil Safarov kiadatása miatt kialakult helyzet további alakulásának a régió biztonságára és stabilitására gyakorolt lehetséges negatív következményeivel kapcsolatban".

Orbán: Higgadtan és nyugodtan

Magyarország eddig is a nemzetközi jogi eljárásrendet követte az azeri kiadatási ügyben, ezután is ezt teszi, és nem tulajdonít különösebb jelentőséget az ennek nyomán kialakult vitának, mondta délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten újságíróknak. "Higgadtan és nyugodtan vesszük ezt tudomásul" – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy volt-e titkos megállapodás az azeriekkel, a kormányfő azt válaszolta: "ez egy demokratikus európai állam. A nemzetközi jog szabályait nem titkos megállapodások szerint alakítják, hanem ahogyan azok írva vannak, nyilvánosan".

Eb: Csak mértékletesen

Örményországot és Azerbajdzsánt egyaránt mértékletességre inti az Európai Bizottság a Ramil Sahib Safarov kiadatása miatt a két ország között kialakult feszültség kapcsán.

Maja Kocijancic, a Bizottság kül- és biztonságpolitikáért felelős szóvivője elmondta, minden érintett féllel - így a magyar hatóságokkal is - egyeztetnek az ügyben. A szóvivő kijelentette, hogy a bizottság figyelemmel kíséri az eseményeket, majd kifejtette, hogy a testületet az ügy a térségben tapasztalható esetleges következmények miatt aggasztja.

MSZP: Orbán eladta az ország becsületét

Mesterházy Attila hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: pártja határozati javaslatot nyújt be azért, hogy az Országgyűlés ítélje el Ramil Safarov kiadatását, kérjen bocsánatot az azeri katona által meggyilkolt örmény férfi hozzátartozóitól és az örmény néptől, valamint kötelezze a kormányt, hogy tegyen meg mindent az Örményországhoz fűződő diplomáciai kapcsolatok helyreállításáért.

A hazájában elnöki kegyelemmel szabadon engedett Ramil Safarov kiadatását úgy értékelte: Magyarország ismét szégyenpadra kényszerült egy miniszterelnöki döntés miatt, szerinte Orbán Viktor "eladta Magyarország becsületét".

Selmeczi Gabriella megmondta

Az MSZP sajtótájékoztatójára ennyit reagált a Fidesz szóvivője: "Nem meglepő, hogy az MSZP józan jogi megfontolások helyett ebben az ügyben is az oroszok álláspontjára helyezkedett. Ismét leszögezzük, hogy ebben az ügyben minden a nemzetközi jog szabályainak megfelelően történt."

Lemondta a koncertjét

Hajk Melikján, a fiatal zongorista nemzedék egyik nemzetközileg legelismertebb tagja lemondta október 23-ra Budapestre, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre tervezett, magyar és örmény zeneszerzők műveiből összeállított koncertjét - jelentette a panarmenian.net internetes hírportál.

Menedzsere szerint a művész sértőnek tartja a magyar hatóságok örmény néppel szembeni méltatlan és lealacsonyító lépéseit, s úgy érzi, nem lenne képes méltón, a tőle megszokott színvonalon szerepelni Budapesten, ahol Bartók Béla, Ligeti György, Kurtág György, Farkas Ferenc, illetve Tigran Manszurján, Arno Babadzsanján és Aram Hacsaturján műveit akarta játszani. Melikján megváltoztatta novemberi jereváni fellépésének kizárólag magyar szerzők műveiből álló programját is. Az eredetileg tervezettek helyett valószínűleg amerikai műveket fog játszani.

Önmérsékletet!

Önmérsékletre szólította fel Azerbajdzsánt és Örményországot Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Stefan Füle EU-biztos, akik egyúttal aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy elnöki kegyelmet kapott Ramil Safarov.

Rovatok