Index Vakbarát Hírportál

India 33 milliárd dollárt bukhatott a bányaprivatizáción

2012. szeptember 4., kedd 11:03

Az indiai központi nyomozóiroda öt cégnél és számos magánszemélynél tartott házkutatást, mert egy friss jelentés szerint a tényeket elferdítve, mélyen a valós ár alatt jutottak az állami tulajdonú szénbányákhoz – írja a BBC.

A szövetségi állam kára akár a 33 milliárd dollárt (7700 milliárd forintot) is elérheti. A házkutatásokat annak ellenére elrendelték, hogy a kormány nem hajlandó az ellenzék kérésének megfelelően törölni az adásvételeket és független vizsgálatot elrendelni.

Az ügy miatt megbénult a törvényhozás: a kormánytisztviselők által készített jelentés mentegeti Manmohan Szingh miniszterelnököt, de az ellenzéki Bharatija Dzsanata párt ragaszkodik a lemondásához, mivel a kérdéses tranzakciók idején ő volt a szénbányákért felelős miniszter.

A kedd reggeli óriásrazzia 30 helyszínen zajlott egyszerre. A nyomozás állítólag már a jelentés augusztusi közzététele előtt megkezdődött, de az ellenzék szerint valójában csak a kormány próbál úgy tenni, mintha tenne valamit az egyre nagyobb hullámokat verő botrány ügyében.

India a világ egyik vezető széntermelője, a miniszterelnök tagadja az érintettségét.

Rovatok