Index Vakbarát Hírportál

Kalóztámadás ért egy szingapúri hajót

2012. szeptember 5., szerda 10:12

Helyi kalózok hatalmukba kerítettek egy szingapúri kőolajszállító hajót a nigériai főváros, Lagos kikötőjében. A Nemzetközi Tengerészeti Hivatal (BMI) szerint a tengeri rablók kedd este támadták meg a tankert, amely 23 fős legénységgel a fedélzetén éppen úton volt a nyílt tenger felé.

Az utóbbi két hétben ez már a harmadik kalóztámadás a nyugat-afrikai Guineai-öbölben. Legutóbb augusztus 28-án foglaltak el kalózok egy görög kőolajszállító hajót 24 fővel a fedélzetén, augusztus 19-én pedig egy brit tanker járt hasonlóan. A kalózok mindkét esetben kifosztották a kabinokat, az olajat pedig átszivattyúzták egy másik hajóba, de a legénységnek nem esett baja.

A BMI nem adott tájékoztatást arról, hogy a támadók pontosan hogyan vették át az irányítást a hajó felett. Noel Choong, a hivatal kalózkodást figyelő információs központjának illetékese annyit közölt, hogy a teljes legénység bezárkózott egy biztonságos kabinba, de ennek ellenére aggódnak a biztonságukért.

A BMI júliusi jelentése szerint idén az első félévben 32 kalóztámadást jelentettek a Guineai-öböl térségéből, míg tavaly az egész évben összesen 25 ilyen esetet regisztráltak. Choong úgy nyilatkozott az AFP-nek, hogy könnyen elképzelhető, hogy egyetlen bűnözői csoport felelős a legutóbbi esetekért, mivel a támadásoknál nagyon hasonló volt az elkövetés módszere.

Rovatok