Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok elítéli az azeri kiadatást

2012. szeptember 6., csütörtök 23:43

Az Egyesült Államok elítél minden olyan lépést, amely szítja a feszültséget a kaukázusi térségben, ezért mélyen csalódott amiatt, hogy Magyarország átadta Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak - jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Patrick Ventrell, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője.

„Elítélünk minden olyan lépést, amely szítja a regionális feszültségeket, ezért vagyunk olyan mélyen csalódottak Magyarország döntése miatt, hogy átadta őt Azerbajdzsánnak" - mondta a szóvivő.

Ventrell kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is fenntartja kapcsolatait mind Örményországgal, mind Azerbajdzsánnal a konfliktus békés megoldása és a feszültség csökkentése érdekében.

2006-ban életfogytiglanra ítélték Magyarországon Ramil Safarovot, akik a Zrínyi Egyetemen megölte örmény diáktársát. Azerbajdzsánban azonban már ekkor is nemzeti hősként tekintettek a karabahi konfliktus miatt ősellenségként kezelt örmény hadsereg egy tagjának meggyilkolásáért. Baku többször kérte kiadatását, az Orbán-kormány múlt csütörtökön átadta Safarovot, aki elnöki kegyelmet kapott.

Rovatok