Index Vakbarát Hírportál

Megbüntették a magyar jegesmedvét

2012. szeptember 6., csütörtök 13:37

Egy moszkvai bíróság hetvenezer forintnyi rubel megfizetésére kötelezte a Greenpeace egyik magyar aktivistáját, amiért közreműködött a Gazprom orosz állami gázóriás elleni szerdai akcióban.

A nemzetközi környezetvédő szervezet moszkvai akciójában részt vett magyar fiataléhoz hasonló, tíz-tizenkétezer rubeles (70-84 ezer forint) büntetést kapott valamennyi aktivista, akik ellen a gyülekezési törvény megsértése miatt indítottak eljárást.

A júniusban jelentősen megszigorított orosz törvény értelmében minimum ennyi pénzbüntetés róható ki szabálysértési eljárás során.

A fiatal nőnek nem kell elhagynia Oroszországot. Bár már a szerdai akció elején elvitték a demonstrálókat a rendőrök, elhúzódott a kikérdezésük és a jegyzőkönyv felvétele.

A Greenpeace mintegy tizenöt aktivistája, köztük lengyel, német, osztrák és magyar állampolgárok szerdán úgynevezett „sarkvidéki természetvédelmi területet” hoztak létre a Gazprom moszkvai székháza előtt. Az akcióval a jegesmedvék élőhelyének veszélyeztetése ellen tiltakoztak.

A nemzetközi környezetvédő szervezet moszkvai demonstrációja a Barents-tengeren augusztusban kezdett akciósorozat része volt. A Greenpeace aktivistái a múlt hónap végén előbb a Gazprom Prirazlomnoje nevű platformját ostromolták meg a Kara-tengeren, majd pár nap múlva hozzákötözték magukat és csónakjaikat az Anna Ahmatova hajó horgonyláncához, így az nem tudta elszállítani a munkásokat a Pecsora-öböl térségében lévő orosz olajplatformhoz.

Rovatok