Index Vakbarát Hírportál

Borotvának olvasztják be a brit flotta ászát

2012. szeptember 9., vasárnap 16:56 | aznap frissítve

Egy török ócskavastelep lábosokat, borotvapengéket és palacsintasütőket csinál a Királyi Haditengerészettől megvett HMS Ark Royal repülőgép-hordozó darabjaiból. Hőbörögnek a hadihajó-rajongók.

Tavaly 3 millió angol fontért, ócskavasként adták el egy török hulladéktelepnek a Brit Királyi Haditengerészet egykori büszkeségét, az HMS Ark Royal könnyű repülőgép-hordozót, idén pedig már biztos, hogy borotvapengéket, serpenyőket és fazekakat készítenek a darabjaiból, írja a Sun. A bulvárlap egyébként egy fergeteges szóviccet rakott a cikk címébe: a Razors of the lost Ark egyszerre utal a haditechnika-rajongók szerint kóklerek kezére átjátszott, borotvaként újjászülető csatahajó nevére és az Elveszett frigyláda fosztogatói mozifilmre.

A brit védelmi minisztérium híre több millió haditechnika-megszállottnak okozott csalódást. Szerintük ez egy tragikus vég egy Invincible osztályú, repülőgép-hordozó számára, amit ráadásul megfelelő állagmegóvással nem is lett volna muszáj ócskavasként eladni. Egy névtelen minisztériumi forrás viszont igyekezett megnyugtatni a hadihajók rajongóit: a még aktív szolgálatot teljesítő HMS Illustrious biztosan nem fog hasonló sorsra jutni a 2014-es nyugdíjazása után.

Az HMS Ark Royal, ami korábban a brit flotta zászlóshajója volt, 1978-ban épült és 1985 novemberében állt szolgálatba. 93-ban a boszniai háború alatt az Adriai-tengeren teljesített küldetést, 2003-ban az iraki inváziós csapatokat támogatta, 2010-ben pedig az Eyjafjalla vulkán kitörése után a légtérzárlat miatt parton rekedt utasok átszállítására rendelték ki. Ezen a néven ez volt az ötödik ilyen hajó, az első még 1588-ban zúzta szét az Angliára törő spanyol armadát.

Az Ark Royalt 2011-ben vonták ki a hadrendből, azóta a portsmouth-i kikötőben rozsdásodott. A korábbi tervek szerint a Temze mozgatható helikopter-leszállópályája lett volna belőle, később egy óriási, úszó kaszinónak akarták átépíteni, az eladása előtt pedig úgy volt, elsüllyesztik a déli part közelében, hogy a roncsmerülésre rákattant wreck diving búvárok nézegethessék a víz alatt.

"Nagyon szomorú, hogy a  flottában többé egy hajó sem viseli az Ark Royal nevet - panaszolta a Sunnak egy névtelen forrás a hadseregből - De Britanniának mindig is fontos volt a Királyi Haditengerészet, úgyhogy szinte biztos, hogy valamikor lesz egy hatodik Ark Royal is.

Rovatok