Index Vakbarát Hírportál

Pucér terhes nő várja Angliába a turistákat

2012. szeptember 9., vasárnap 12:18 | aznap frissítve

Egy teljesen meztelen, kardlengető, terhes anya húszméteres bronzszobra várja majd jövő hónaptól a devoni Ilfracombe kikötőjébe érkező rutistákat, írja a Telegraph. A szobor annak a Damien Hirst nevű halálfej-fetisiszta botrányművésznek az alkotása, aki korábban 18 milliárd forintnyi gyémánttal díszített ki egy emberi koponyát, a New Yorkban kiállított Virgin Mother című bronzszobra pedig egy félig felboncolt, terhes anyát ábrázolt.

Észak-Devon közgyűlése a turizmus fellendülését várja a Verity, azaz Igazság nevet viselő, törvénykönyveken álló, ágaskodó mellbimbójú, harcias anyukától, de a botrányművész Hirstnek is érdeke a szobor körüli hírverés, mivel saját étterme van Ilfracombe-ban. A gigantikus meztelen nő azonban nem minden devoninak tetszik: már most több mint száz panaszt tettek az október közepére tervezett szoboravatás miatt. Az egyik helyi politikus, az ilfracombe-i közgyűlés tagja, Julie Hunt például így akadt ki: "Ez a szobor erkölcstelen, tiszteletlen és ízléstelen."

A 47 éves, bistroli születésű Hirst 1991 óta rendszeresen olyan sokkoló művekkel kavarja fel a kortárs kultúra, állóvizét, mint a Britart jelképének számító, formaldehides tartályban úszó tigriscápa  vagy a saját fia császármetszéssel zajlott születését ábrázoló festmény.

Rovatok