Index Vakbarát Hírportál

A szomáliai iszlamisták nem fogadják el az elnökválasztás eredményét

2012. szeptember 11., kedd 17:20

Szomália ellenségei akciójának tartják a hétfői elnökválasztást a szomáliai radikális iszlamista al-Shabaab milícia tagjai, s ezért nem ismerik el az eredményét, de az újonnan megválasztott elnök, Hasszán Sejk Mohamud személyével nincs problémájuk.

"Személyesen az új elnökkel nincs problémánk, de a választás maga az ellenség műve volt" - mondta kedden a Sejk Ali Mohamud Rádzs, a milícia egyik szóvivője, aki a szomszédos országokat vádolja beavatkozással. "Hasszán (Sejk Mohamud) egy olyan alkotmány keretei között mozog, amelyet Szomália ellenségei, főként a (Szomáliára nézve) káros geopolitikai érdekeltségű szomszédos országok dolgoztak ki" - fogalmazott a szóvivő.  "Csak egy olyan választást ismerünk el, amelyet a szomáliaiak maguk irányítottak, és nem manipulálta Etiópia, Burundi, Kenya, Uganda, Djibouti és a Nyugat" - hangsúlyozta Rádzs.

Az al-Shebaab már évek óta küzd az országot 2000 óta irányító átmeneti intézmények ellen, amelyeket hamarosan a múlt hónapban kialakított parlament, s a képviselők által hétfőn megválasztott új elnök vált majd fel. Az elnökválasztás hosszú és bonyolult folyamata az ENSZ segítségével ment végbe. Az új államfő az elmúlt húsz évben egyebek mellett azon fáradozott, hogy párbeszéd alakuljon ki a központi intézmények és a Szomáliai déli részét irányító al-Shabaab között.

David Cameron brit miniszterelnök kedden kifejtette, az elnökválasztás nagyon fontos lépés a politikai megújulás felé Szomáliában, és felszólította az "Afrika szarván" elterülő ország vezetőit, hogy dolgozzanak együtt a biztonság megerősítésén.

Rovatok