Index Vakbarát Hírportál

Éhségsztrájk a kormány zaklatásai miatt

2012. szeptember 11., kedd 15:28

Éhségsztrájkot kezdett tucatnyi kubai ellenzéki a "törvényesség hiánya" és a hatóságok zaklatásai miatt, amelyek egyre súlyosabbakká váltak az elmúlt hónapokban.

"Amit a kormány csinál, azt nem lehet elviselni, abba nem lehet beletörődni" - jelentette ki a sztrájkolókat vezető egyik legtekintélyesebb ellenzéki értelmiségi, Marta Beatriz Roque közgazdász, az úgynevezett 75-ök csoportjának a tagja. Ezt a 75 ellenzékit 2003 tavaszán súlyos, esetenként több évtizedes börtönbüntetésre ítélték ellenzéki tevékenység miatt, és csak a katolikus egyház közvetítésével szabadultak ki 2010-ben.

Az éhségsztrájkolók közül többen jelenleg is börtönben vannak az ország különböző pontjain, és egyesek komoly egészségi problémákkal küszködnek. A 67 éves Roque cukorbajos, ennek ellenére közölte, hogy nem fogad el orvosi segítséget, és nem vesz magához mást, csak ivóvizet. Hangsúlyozta, hogy "az utolsó következményekig" ki akar tartani, és tudatában van, hogy akár 48 órán belül válságos állapotba kerülhet. Tettét gesztusnak szánja, és fel akarja kelteni a nemzetközi közvélemény figyelmét.

A sztrájk befejezésének feltételéül azt szabta, hogy helyezzék szabadlábra a fél éve börtönben tartott Jorge Vázquez Chaviano ellenzékit, akinek a büntetését az illetékes bíróság már hónapokkal ezelőtt visszavonta.

Kubában az utóbbi években több politikai fogoly és ellenzéki folytatott éhségsztrájkot. Egyikük, Orlando Zapata 85 nap után bele is halt 2010-ben a tiltakozásnak ebbe a formájába, ami azután meghozta az eredményt: szabadon engedték a 75-ök még börtönben lévő tagjait, és engedélyezték, hogy külföldre települjenek családjukkal.

Rovatok