Index Vakbarát Hírportál

Kétszázezren tüntettek Jemenben

2012. szeptember 11., kedd 20:11

Több mint kétszázezer ember tüntetett kedden a jemeni fővárosban azt követelve, hogy függesszék fel Ali Abdalláh Száleh volt elnök mentelmi jogát, és büntessék meg a politikai átmenet akadályozása miatt – közölték a szervezők. Az egyik szervező szerint a tömeg öt kilométer hosszan nyúlt el Szanaa egyik fő közlekedési útján.

Száleh 32 évig volt hatalmon az arab országban. Az "arab tavasz" hatására Jemenben is kormányellenes tüntetések sorozata kezdődött tavaly. Ezek nyomása alatt az elnök novemberben aláírta a megállapodást hatalma átadásáról, de ebben a megállapodásba belevették, hogy ő és a hozzá közel állók büntetlenséget élveznek. Hivatalosan csak idén februárban távozott a hatalomból.

Azzal vádolják azonban, hogy továbbra is politikai törekvései vannak, ádáz ellenfelei közül pedig egyesek azt állítják, hogy megpróbál instabilitást előidézni az országban. Száleh mentelmi jogának megszüntetését már korábban is követelték tüntetéseken, de a volt elnök februári távozása óta a keddi volt a legnépesebb demonstráció.

Rovatok