Index Vakbarát Hírportál

Kihallgatták Villepin francia exkormányfőt egy állítólagos csalás ügyében

2012. szeptember 11., kedd 20:02

Kihallgatták kedden Párizsban Dominique de Villepin volt francia kormányfőt egy francia luxusszálloda- és étteremláncot érintő feltételezett korrupciós ügyben – erősítette meg egy, a vizsgálathoz közel álló forrás a Le Monde című francia napilap kedden közölt információit.

A francia újság honlapján számolt be arról, hogy a miniszterelnöki tisztséget 2005 és 2007 között betöltő Villepint a Relais and Chateaux nevű luxusszállodákat és éttermeket tulajdonló társaság korábbi elnökével, Régis Brulot-val való kapcsolata miatt hallgatták ki. A rendőrség egyik szóvivője elmondta: Villepint – aki Jacques Chirac elnöksége idején kabinetfőnök, külügyminiszter és miniszterelnök is volt – azért idézték be, mert állítólag nyomást gyakorolt az említett társaság jelenlegi vezetésére Brulot érdekében.

Régis Brulot 2011 novemberében került előzetes letartóztatásba csalás és hivatali visszaélés vádja miatt. A 64 éves férfi a Relais and Chateaux elnökeként 2002 és 2006 között a gyanú szerint 1,6 millió eurót sikkasztott el túlszámlázásoktól kezdve szállodai ingyenéjszakák biztosításán keresztül. Villepin neve 2011 végén merült fel a csalási üggyel kapcsolatban, amikor a Brulot elleni nyomozás során a rendőrség által lehallgatott telefonbeszélgetések egyike leleplezte a közöttük lévő kapcsolatot. Villepin ebben az időben éppen a májusi francia elnökválasztáson való részvételre készült, de az ügy miatt végül letett az államfői ambíciókról, bár mindvégig tagadta, hogy köze lenne a sikkasztáshoz.

A Le Monde akkor azt közölte, hogy birtokába került az említett telefonbeszélgetésről készített felvétel, amely felébresztette a rendőrség azon gyanúját, hogy Villepin befolyásolni próbálta a Brulot ellen indított bírósági eljárást. Brulot a kihallgatása során azt mondta: a volt kormányfő nem részesült az elsikkasztott pénzekből.

A Relais and Chateaux-nak a Francia Antillákhoz tartozó Martinique szigetén lévő szállodájában maga Villepin és felesége is megszállt 2005-ben. A Relais and Chateaux-t több mint ötven évvel ezelőtt alapították Franciaországban. A társaság jelenleg 500 luxusszállodával és étteremmel rendelkezik szerte a világon.

Rovatok