Index Vakbarát Hírportál

Egymást sértegetik a szlovák politikusok

2012. szeptember 12., szerda 15:26

Egyre gyakoribbá válnak a szlovák parlamentben a képviselők egymást sértő kijelentései, vagy éppen a fizikai inzultusok – írja a Bumm.sk szlovák hírportál.

Az aktuality.sk hírportál összeállítása szerint ugyanis a notórius bajkeverőkön kívül – mint Ján Slota és Igor Matovič – olyan politikusok is bekapcsolódtak a játékba, akik hosszú éveken keresztül megőrizték a nyugalmukat – áll a cikkben. Példaként Bugár Bélát (Híd) nevezik meg, aki középső ujját mutatta az Egyszerű Emberek mozgalmat képviselő Alojz Hlinának.

Az utóbbi időben Alojz Hlina keltette fel a legnagyobb figyelmet, aki Nyikita Hruscsov egykori szovjet kommunista főtitkár mintájára a cipőjével verte az asztalt, de jócskán volt példa a parlamenti verekedésekre is. Precedenst Vladimír Mečiar egy fotóriporterre támadt rá, majd Peter Baco (mindketten HZDS) állítólag a parlamenti büfében pofozta fel Ľubomír Andrassy baloldali képviselőt. Igor Matovič (Egyszerű Emberek) előbb Rafael Rafajjal (SNS) keveredett dulakodásba, majd Anna Belousovová (akkor még SNS) pofozta fel, s kis híján Robert Kaliňákkal (Smer) is összeverekedett.

Az összeállítás szerint a politikusok gyakori célpontjai ugyanakkor az újságírók is, leginkább verbálisan támadják őket – ez Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ kormányfője mellett Robert Ficónak (Smer) is a szokása volt, bár leginkább első kormányfői megbízatása idején. Az összeállításban több példát is felsorolnak az elhangzó sértésekre. A politikusok előszeretettel sértegetnek csoportokat – Slota például drogosnak nevezte a hazafias törvénytervezet ellen tüntető fiatalokat, Fico pedig prostituáltaknak hívta az újságírókat.

A politikusok egymást is gyakran sértegették, Pavol Rusko (ANO) Pavol Hrušovskýt, Štefan Harabin (akkor HZDS) Daniel Lipšicet (KDH) szidta konyhanyelven, Slotát pedig állítása szerint hányinger kerülgette Csáky Páltól. Csákyt Slota emellett le is bunkózta, de hasonló módon nyilatkozott Rusko Hrušovskýról, Matovič Bugárról, magát Matovičot pedig Slota jellemezte ekként.

Ľubomír Galko volt védelmi miniszter (Egyszerű Emberek) megúszta egy egyszerű ledilettánsozással Pavol Paška (Smer) részéről, míg Csákyt Milan Urbáni (HZDS) leidiótázta, csakúgy, mint Matovičot Slota.

Rovatok