Index Vakbarát Hírportál

Megtámadták az amerikai konzulátust Bengáziban

2012. szeptember 12., szerda 06:36

Iszlám szélsőségesek támadták meg helyi idő szerint kedd este az Egyesült Államok konzulátusát a líbiai Bengázi városában és nagykövetségét Kairóban. A líbiai támadásban a konzulátus egyik munkatársa, egy külügyminisztériumi alkalmazott életét vesztette, egy másik pedig megsebesült. A líbiai külügyminiszter-helyettes elmondta az AFP-nek, hogy a konzulátus többi munkatársát kimenekítették, és már biztonságos helyen vanank.

Először az al-Arabíja arab hírtelevízió számolt be arról, hogy iszlám fegyveresek páncélöklökkel lőtték a bengázi épületet, és megpróbálták felgyújtani azt, majd összecsaptak a biztonságiakkal, akik sokkal kevesebben voltak. Az al-Arabíja szerint a támadást tiltakozásnak szánták egy Egyesült Államokban készült, iszlámellenes film miatt. Az Innocence of Muslims címet viselő filmben állítólag Mohamed prófétát gyalázzák.

A Wall Street Journal szerint a filmet egy 54 éves izraeli-amerikai, Sam Bacile rendezte, és abban azt állította, hogy az „iszlám rák" és a gyűlölet vallása. Bacile nemcsak rendezője, hanem írója és producere az ötmillió dollárból, 60 színész és 45 fős stáb közreműködésével készült filmnek, amelyről hangoztatta: nem vallási, hanem politikai mű.

A támadások hírét később az amerikai külügyminisztérium is megerősítette. Washington a leghatározottabban tiltakozott a történtek miatt. Hillary Clinton külügyminiszter közölte, hogy a bengázi halott a külügyminisztérium munkatársa volt.

Az amerikai külügyminiszter nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy elítéli a támadást, és felszólította a líbiai elnököt, hogy tegyen meg mindent a Líbiában tartózkodó amerikaiak védelmére.

A támadást egyes jelentések összefüggésbe hozták az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójával, illetve a hírhedt Terry Jones floridai fundamentalista tiszteletes két évvel ezelőtt, az évfordulón kezdeményezett koránégető akciójával.

Rovatok