Index Vakbarát Hírportál

Előre megrendezték Putyin kalandjait

2012. szeptember 14., péntek 17:01

Vlagyimir Putyin orosz államfő elismerte, hogy leghíresebb vadvilági kalandjainak egy része előre megrendezett volt, ám úgy véli, hogy ezen televíziós szereplései mégis értékesek, hiszen segítettek ráirányítani a figyelmet bizonyos természetvédelmi erőfeszítésekre.

Putyin vadvilági élményei hosszú évek óta állandó részét képezik az orosz állami televízió repertoárjának. A  tigrisekkel és bálnákkal találkozó államfő macsó imázsát erősítő felvételek azonban a kritikusok szerint leginkább a szovjet stílusú propagandához hasonlítanak.

Annak ellenére, hogy Putyin szóvivője korábban elismerte, hogy a szereplések legalább egyike pontos forgatókönyv szerint zajlott, az orosz elnök eddig hagyta, hogy az állami televízió úgy mutassa be a felvételeket, mintha azokat a pillanat szülte volna.

A Kreml egyik bírálójával való ritka találkozó alkalmával – amelyre azután került sor, hogy az elnök múlt héten sárkányrepülővel szelte az eget néhány daru kíséretében – Putyin elismerte, hogy vadvilági médiaszereplései gyakran előre megrendezettek voltak.

„Természetesen előfordulnak olykor túlzások, amelyek engem is bosszantanak" – hangoztatta Putyin a Mása Gesszen újságírónak adott interjújában, akit korábban azért rúgtak ki egy utazási magazin szerkesztői székéből, mert nem volt hajlandó riportereket küldeni az elnök legutóbbi „légi parádéjának" tudósítására. A hazájában közismerten Putyin-kritikus Gesszen, aki könyvet is írt az államfőről, a Bolsoj Gorod magazinban számolt be az államfővel való találkozásról.

Beszélgetésük alkalmával Putyin elmondta, hogy az a 2011-es televíziós szereplése is megrendezett volt, amikor megjelölt, majd szabadon engedett egy ritka és sebesült leopárdot. „Tisztában vagyok azzal, hogy előzőleg befogták az állatokat, de a legfontosabb dolog mégis az, hogy ráirányítsuk a nyilvánosság figyelmét a problémára" - idézte Putyin szavait az újságíró.

Rovatok