Index Vakbarát Hírportál

Jordánia sürgős segítséget kér az EU-tól

2012. szeptember 14., péntek 18:05

Sürgős segítséget kért Jordánia az Európai Uniótól, hogy meg tudjon birkózni az országba áramló szíriai menekültek tömegeivel, közölte pénteken az Európai Bizottság.

Ammán sátrakat, takarókat, hordozható fűtőberendezéseket, matracokat, víztartályokat, mobil WC-ket, tisztálkodási felszerelést és anyagi segítséget kért az Európai Bizottság Polgári Védelmi Mechanizmusától, amely a 27 uniós tagállam mellett Liechtenstein, Norvégia, Horvátország, Izland és Macedónia felajánlásait gyűjti össze, majd a segítséget humanitárius segélyszervezetek és a civil szféra segítségével oda juttatja, ahol arra szükség van.

Szíriából az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint mindeddig 87 ezren menekültek át Jordániába. Az ammáni hatóságok állítása szerint viszont a közel-keleti ország területén immár több mint 200 ezer szíriai menekült él.

„Minél több menekült érkezik Jordániába, annál nehezebb őket elhelyezni, ivóvizet és egészségügyi ellátást biztosítani számukra és oktatást a gyerekeknek a menekülttáborokban" – mondta Krisztalina Georgieva, a humanitárius segélyezést felügyelő uniós biztos.

A regisztrált menekültek legtöbbje Jordánia déli, legszegényebb részén lelt menedéket. Az ammáni hatóságok meglehetősen jól kezelik a helyzetet, és eddig képesek voltak megbirkózni a menekültáradattal.

Az Európai Unió a múlt héten jelentette be, hogy 50 millió euróval összesen 119 millió euróra növeli a Szíriából elmenekülőknek és a Szíriában földönfutóvá váltaknak nyújtott segítséget.

Szíriából az ENSZ adatai szerint már mintegy negyedmillió ember menekült Törökországba, Jordániába és Irakba.

Rovatok