Index Vakbarát Hírportál

A magyarok táborára támadtak a beduinok

2012. szeptember 14., péntek 21:43

Nincs magyar sebesültje a Sínai-félszigeti el-Gora tábor ellen egyiptomi beduinok által elkövetett támadásnak - mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke péntek este. A Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójának táborában 43 magyar katona, illetve rendőr teljesít szolgálatot.

A BBC információi szerint a beduinok nyolc napja tüntettek a gázai-izraeli határ közelében lévő el-Gora tábornál, fogva tartott társaik szabadon engedését követelve. Egyiptomi biztonsági források szerint a tüntetők péntek délután betörtek a táborba, ahol a kontingens főhadiszállása van, és felgyújtottak egy őrtornyot, illetve egy vagy több gépjárművet is. A békefenntartó misszió szóvivője szerint az összecsapásban legalább három kolumbiai katona megsebesült.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke szerint Kveck Péter egyiptomi magyar nagykövet este 8 óra előtt beszélt a táborban szolgálatot teljesítő magyarok parancsnokával, aki közölte, hogy a támadásnak nincs magyar sérültje. A nagykövet szombaton felkeresi a tábort, látogatása a támadástól független, annak időpontját már korábban egyeztették.

A médiában korábban megjelent információkkal szemben a tábor nem az ENSZ-hez, hanem a Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójához tartozik. A békefenntartó misszióban tizenkét ország katonái szolgálnak, a Honvédelmi Minisztérium augusztusi közlése szerint a Sínai-félszigeten huszonhat magyar katona és tizenhat rendőr teljesít szolgálatot.

Kaleta kérdésünkre elmondta, hogy a tábornál máskor is előfordultak már demonstrációk, így egyelőre nem tisztázott, hogy milyen összefüggés van a Mohamed-film miatt kirobbant tüntetések és a tábort ért támadás között.

A Mohamed prófétát gyalázó A muszlimok ártatlansága című amerikai film miatt pénteken is tüntetések voltak szerte a muzulmán világban, ezek közül több erőszakba torkollott.

Rovatok