Index Vakbarát Hírportál

Csak egy moziban akarták levetíteni a Mohamed-filmet

2012. szeptember 14., péntek 19:59 | aznap frissítve

A mű elkészítésében segítséget nyújtó Steve Klein szerint Nakoula Basseley Nakoula bánja, hogy emberek haltak meg az által készített film miatt, Klein azonban Hillary Clintont hibáztatja. A filmet eredetileg csak egy moziban mutatták volna be, hogy az általuk alvó sejtnek vélt helyieket megtérítsék.

Bár a Mohamed-film készítője, Nakoula Basseley Nakoula még mindig nem lép a nyilvánosság elé, az első hírekben még a  producerként megjelenő Steve Kleinnel több médiumnak is sikerült felvennie a kapcsolatot. Klein korábban csak annyit osztott meg magáról, hogy vietnámi veteránként 9/11 után bejárta a környéket terrorista sejtek után kutatva. A neki Sam Bacile-ként bemutatkozó férfiről akkor annyit mondott, hogy szinte biztosan nem ez az igazi neve, illetve az első hírekkel ellentétben is biztosan nem zsidó.

Azóta többen is felkeresték a film arcának szerepét Nakoula kérésére önként felvállaló biztosítási ügynököt. Azt korábban elárulta, hogy a filmet készítő több álnéven is ismert hivatásos csaló tanácsokért kereste fel. Most az alkotóval folytatott egyórás beszélgetés tartalmába is betekintést engedett a 61 éves Klein.

Egy iszlámellenes szervezetet is vezetett korábban

Nakoula azért kereste fel kleint, hogy tisztázza vel, a szólásszabadság keretei közt meddig mehet el. Kleinnek ebben nagy tapsztalata lehet: megalapította a Bátor Keresztények Egyesületét (Courageous Christians United). A szervezet tagai iszlám- és mormonellenes nézeteket vallanak, valamint Jehova-tanúit sem szívelik. Ezen kívül abortuszklinikák mentén is gyakran felbukkantak a tagok. Facebook-oldalukon ugyanakkor azt írják, hogy Klein jó pár éve önként továbbadta a szervezet vezetését valaki másnak. 2007-ben megalapított egy az alkotmány első kiegészítésének védelméért síkra szálló Aggódó Polgárok az Első Kiegészítésért (Concerned Citizens for the First Amendment) nevű csoportot. (Az USA alkotmányának első kiegészítése a vallás, a sajtó és a szólás szabadságát kimondó rendelkezés.)

Klein egyébként az USA bengázi nagykövetségét ért támadás óta beszélt a filmessel, aki telefonon azt mondta neki, nagyon megviselték a történtek. Saját nevében viszont azt mondta, hogy nem érzi magát felelősnek a történtekért. Sőt, egyenesen Hillary Clintont hibáztatta, amiért nem tudta honfitársait megvédeni.

Öngyilkos merénylő sebesítette meg a fiát

Unokáit féltette, ezért indult terroristavadászatra 9/11 után. Az AP-nak azt mondta, hogy a környékén található mecsetek felkutatása után 500 és 750 közötti embert nézett terroristának. 1968 és 1977 között Vietnámban szolgált tengerészgyalogosként, így nem csoda, hogy később paramilitáris erők kiképzésében is segédkezett. Vietnámi szolgálataiért még kitüntetést is kapott, sőt 1980-as leszereléséig főhadnagyi rangig jutott.

A végső lökést fia 2007-es sérülése adta. A 27 éves Matthew Klein őrmester Irakban szolgált orvosként, mikor súlyosan megsérült egy öngyilkos merénylő robbantása miatt.

Terroristákat akartak téríteni vele

A  filmet eredetileg csak egy Hollywoodi moziban vetítették volna le a muszlimok keménységére utaló címmel, és szórolapoztak is volna több mecsetnél is. Így talán betévedtek volna az általuk terroristáknak nézett személyek is. Naukola egyébként a film címének véglegessé válása után tényleg elment szórólapozni.

Egy másik rendező neve is felmerült

Kronológia

Július 2. – A videó felkerül a YouTube-ra.
Szeptember 4. – Az arab nyelvű verzió is felkerül a portálra.
Szeptember 8. – Egy egyiptomi vallásos tévé bemutatja a videót.
Szeptember 11. – A két nappal korábban meghirdetett líbiai demonstráció során az amerikai nagykövet életét veszti.

Közben a FoxNews honlapján azt is megírta, hogy az egyik statisztákat keresésére feladott hirdetésekben máshogy nem Sam Bacile neve szerepel rendezőként. Ebben a hirdetésben vezetéknevét Bassiel-nek írva producerként tűník fel Alan Roberts rendező mellett, ebben pedig nem is szerepel a neve. Rendezőként itt is Alan Robertset nevezik meg. A FoxNews-tól próbálták is felkeresni az IMDB-n található egyetlen ilyen nevű rendezőt. De emailjeikre nem reagált és a megadott telefonszám sem az övé volt. Roberts egyébként a 90-es években rendezett utoljára, filmjeit pedig az oldalon nagyon kevesen értékelték, és a 10-es skálán még 4-et sem kapott egyik sem.

Ha tényleg ugyanarról az Alan Robertsről van szó, és ez sem valami trükk, akkor könnyel lehet, hogy a zs-filmes rendezőt szintén átvágta a férfi.

A Vice ugyanakkor a hozzá ismeretlen forrás által eljuttatott dokumentumokból arra a következtetésre jutott, hogy Alan Roberts nem más, mint Robert Brownell (esetleg Robert Brown), aki a dokumentumok szerint a kaliforniai Tarzanában él. Még az is elképzelhető, hogy az alábbi, Can Christians Be Possessed (Lehetnek-e megszállottak a keresztények) című videón ő maga látható:

Nem csalóként került először szembe a törvénnyel

Ahogy korábban írtuk, az 55 éves Nakoula korábban börtönben is volt csalás miatt. Tettét a bíróság előtt is elismerte. Mikor a film miatt csütörtökön a rendőrség látókörébe került, többet is megtudhattunk róla. 1997-ben a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróságon kötött ki, mert metamfetamin-készítéssel vádolták. Letartóztatásakor 45 ezer dollárt és a metamfetamin előállításának egyik legfőbb alapanyagát találták nála. Ekkor közmunkával úszta meg a börtönt, de három évig próbaidőn volt.

Az igazságügyi tárca nyomozást indított  líbiai konzulátuson történtek miatt, de az nem derült ki, hogy Nakoula szerepét is vizsgálják-e. Ahogy az sem, hogy megbüntetik-e, amiért megszegte az internethasználati tilalmat, amire még 2010-ben ítélték.

Házában egyébként semmi olyasmit nem találtak, aminek köze lett volna a szélsőséges jobboldali keresztény szervezetekhez, vagy a film elkészítéséhez. De házának ajtaja hasonlít egy a filmben is szereplő ajtóra.

Rovatok