Index Vakbarát Hírportál

Egy német neonáci párt bemutatná a Mohamed-filmet

2012. szeptember 16., vasárnap 08:02 | aznap frissítve

A szudáni kormány ellenkezése miatt Washington elhalasztotta, hogy tengerészgyalogosokat küldjön a kártúmi amerikai nagykövetség biztonságának erősítésére. Szudán állítólag vállalta, hogy fokozottan ügyel az amerikai diplomaták biztonságára.

Egy nappal korábban washingtoni kormányforrások még azt állították: gyorsreagálású amerikai tengerészgyalogos szakasz utazik a szudáni fővárosba, hogy megerősítse az Egyesült Államok ottani nagykövetségének védelmét. A szakasz tagjait arra képezték ki, hogy rövid idő alatt bevethetők legyenek a terrorveszély elhárítására, és megvédelmezzék a külföldön található amerikai diplomáciai képviseleteket.

Kartúmban pénteken az amerikai nagykövetség előtt heves tüntetés volt, a tüntetők megpróbáltak átmászni az amerikai követség kerítésén. A megmozdulást a rendőrség erőszakkal oszlatta szét. Az összecsapásban legkevesebb három tüntető életét vesztette és többen megsebesültek.

Korábban hasonló amerikai tengerészgyalogos egységeket vezényeltek a líbiai és a jemeni fővárosba is, ahol ugyancsak tüntetések voltak a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr film miatt.

A német belügyminiszter tilatkozik a film ellen

Felzúdulást váltott ki német kormánykörökben, hogy egy kis neonáci párt be akarja mutatni a Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr filmet. A Pro Deutschland nevű iszlámellenes törpepárt szombaton állt elő tervével, amely ellen a belügyminiszter azonnal tiltakozott. A konzervatív Hans-Peter Friedrich nyilatkozatban jelentette be, hogy jogi eszközökkel igyekszik megakadályozni az arab országokban heves Amerika-ellenes tüntetésekhez vezető film bemutatását.

Friedrich szerint a kis szélsőjobboldali párt valódi célja a németországi muzulmánok provokálása. „Ez ellen minden jogi eszközzel fel kell lépnünk" – hangsúlyozta a miniszter. Ezzel szemben a Pro Deutschland vezetője, Manfred Rouhs a Der Spiegel című lapnak kijelentette, hogy pártja Berlinben a teljes filmet be kívánja mutatni. A pártelnök a véleményszabadságra, illetve a művészet szabadságára hivatkozott. A bemutató helyszínével, illetve időpontjával kapcsolatban részletet nem közölt.

A németországi muzulmánok száma meghaladja a hárommilliót, és a hatóságok attól tartanak, hogy a film esetleges bemutatása tüntetésekhez vezethet. Pénteken nemcsak az amerikai nagykövetséget támadták meg Kártúmban, nagyjából tízezer tüntető gyűlt össze a német és a vele szomszédos brit nagykövetség előtt, majd a tilatkozók egy csoportja megtámadta a német képviseletet. A tiltakozók lerángatták a német zászlót, a helyére iszlamista jelkép került.

A film miatt számos arab országban heves Egyesült Államok-ellenes megmozdulások voltak. A bengázi amerikai konzulátus elleni keddi támadásban meghalt az Egyesült Államok nagykövete és három másik amerikai.

Rovatok