Index Vakbarát Hírportál

Nem találták Assange DNS-ét az óvszeren

2012. szeptember 16., vasárnap 13:19

Nem találták a Wikileaks-alapítójának DNS-ét az egyik olyan óvszeren, ami alapján a svéd ügyészség szexuális bűncselekmények elkövetésével vádolja Julian Assange-t. A használt óvszert a Wikileaks alapítójának egyik feltételezett áldozata adta a svéd rendőröknek, de a két törvényszéki laboratórium által elvégzett vizsgálatok nem mutatták ki rajta a férfi DNS-ét. Az áldozat, egy 33 éves nő azzal vádolja Assange-t, hogy stockholmi lakásán a férfi többször is szexuálisan molesztálta és szándékosan elszakította az együttlétükkor használt óvszert.

Az információk annak a jelentésnek a részeként kerültek napvilágra, ami alapján a svéd nyomozó ügyészség kezdeményezte Assange kiadatását Nagy-Britanniánál. A százoldalas jelentés viszont többek között azt is tartalmazza, hogy a másik feltételezett áldozattól kapott óvszer feltehetőleg tartalmazza Assange DNS-ét. A 29 éves nő azzal vádolja Assange-t, hogy a férfi megerőszakolta. A Daily Mail szerint viszont a vádakat gyengíti, hogy a nő a nyomozás során elismerte: korábban többször is önszántából létesített szexuális kapcsolatot a Wikileaks-vezérrel.

Assange, aki tagadja a nemi erőszakra és szexuális bűncselekményekre vonatkozó vádakat, két éve küzd az ellen, hogy kiadják Svédországnak, mert szerinte fennáll a lehetősége, hogy az ottani hatóságok kiadják az Egyesült Államoknak, ahol titkos amerikai diplomáciai iratok nyilvánosságra hozásáért akár halálra is ítélhetik. A 41 éves férfi több mint két hónapja Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik. Az ország elnöke, Rafael Correa augusztus közepén politikai menedékjogot adott neki, de nem hagyhatja el a követséget, mert a londoni rendőrök azonnal őrizetbe vennék.

A svéd ügyszség egyelőre nem kommentálta a kiszivárgott jelentést, csak annyit közöltek, hogy Assange ügye továbbra is folyamatban van.

Rovatok