Index Vakbarát Hírportál

Radioaktív eszközt hajkurásznak Texasban

2012. szeptember 16., vasárnap 14:23 | aznap frissítve

Még mindig nem találják, de nagy erőkkel keresik azt a radioaktív eszközt, amelynek szeptember 11-én veszett nyoma Texasban, derül ki az NBC News cikkéből.

A Halliburton vállalat olajkútfúrásoknál használja az amerícium-241-et/beríliumot tartalmazó, lezárt fémrudat, amely akkor jelenthet egészségügyi kockázatot, ha valaki óvatlanul kézbeveszi, illetve több napon át a közvetlen közelében tartózkodik.

Az FBI a Bloomberg szerint megállapította, hogy nem követett el bűncselekményt a vállalat három munkatársa, akik az eszköz szállításáért feleltek. Egyelőre nem világos, hol és mikor tűnhetett el a radioaktív rúd, de a Pecosból Odessába tartó, 209 kilométeres út végén már nem volt meg.

Azóta háromszor is átkutattak egy kutat Pecos közelében, ahol utoljára használták a rudat, és a Nemzeti Gárda is háromfős, detektorokkal felszerelt csapatot küldött segíteni a helyi hatóságoknak, de egyelőre semmi nyoma az eszköznek.

A texasi egészségügyi minisztérium egyik munkatársa elmondta, hogy a rúd nem sugároz hihetetlenül veszélyes mértékben, de a legbiztonságosabb 6-8 méter távolságban maradni tőle.

A Nukleáris Felügyelő Bizottság (NRC) tájékoztatása szerint korábban is fordult már elő hasonló eset, de az elmúlt öt évben nem tűntek el ilyen eszközök. Ők is hangsúlyozták azonban, hogy a radioaktív fémhengernek több órán át valakinél kell lennie, hogy veszélyesnek tekintsék.

A vállalat is mindent megtesz a rúd megtalálásáért. Közleményükben azt is hangsúlyozták, hogy a nagyjából tizennyolccentis rúdon fel van tüntetve a figyelmeztetés a radioaktív veszélyre, illetve azt is jelezték rajta, hogy senki se vegye kézbe.

Rovatok