Index Vakbarát Hírportál

Szabadon engedtek egy Vörös Khmer vezetőt

2012. szeptember 16., vasárnap 16:40

Szabadlábra helyezte a kambodzsai bíróságet, akit a Vörös Khmer rezsimben betöltött szerepe miatt emberiesség elleni bűnök elkövetése miatt állítottak bíróság elé. A '70-es évek népirtásait kivizsgáló bíróság a döntés indoklásában kifejtette: a 80 éves nő súlyosbodó Alzheimer-kórja miatt belátható időn belül nem lesz abban az állapotban, hogy bíróság elé álljon.

Az ítélőszék döntése értelmében Thirith nem hagyhatja el az országot, személyi igazolványát és útlevelét le kell adnia, nem vehet részt más Vörös Khmer vezetők tárgyalásain és azonnal meg kell jelennie a bíróság előtt, ha beidézik. A szabadlábra helyezés feltételei emellett határozatlan időre szólnak, azokat a későbbi meghallgatások függvényében akár súlyosbíthatják is.

Ieng Thirith a szociális ügyek minisztere volt a Vörös Khmerben, a diktatúra alatt ő volt a legmagasabb rangú női vezető.az országban. Az ügyészek szerint pontosan tudta, hogy éhínségtől és fertőzésektől százezrek haltak meg, de ez ellen semmit sem tett.

A Vörös Khmerek 1975 és 1979 között uralkodtak Kambodzsában, Pol Pot (eredeti nevén Saloth Sar) vezetésével, aki maoista diktatúrát akart kiépíteni az országban.

A rezsim alatt kétmillióan haltak meg az országban, ennek ellenére a mai napig csak egy Vörös Khmer vezetőt ítéltek el. 2010-ben Kaing Guek Eavot 30 éves szabadságvesztésre ítélte a kambodzsai bíróság, mert az általa vezetett börtönben ezrek haltak meg a '70-es évek végén. Az ítéletet 2012-ben életfogytiglanra módosították.

2011 novemberében újabb három Vörös Khmer vezetőt állítottak bíróság elé, azok az eljárások még folyamatban vannnak. Nuon Chea, Khieu Samphan és Ieng Sary, csakúgy, mint a most szabadon engedett Ieng Thirith tagadják az ellenük felhozott vádakat.

Rovatok