Index Vakbarát Hírportál

Lugert használtak az al-Hilli-gyilkosságnál

2012. szeptember 17., hétfő 11:59 | aznap frissítve

Új szállal bővült Franciaországban az Alpokban elkövetett négyesgyilkosság nyomozása. Lehet, hogy nem az al-Hilli család volt a célpont, hanem a helyszínen szintén holtan talált francia Sylvain Mollier. Mollierről eddig kevés szó esett, de most kiderült, hogy a nukleáris iparágban dolgozott. Az áldozatokkal egy Luger pisztollyal végeztek.

Szeptember 5-én négy embert lelőttek egy erdei pihenőnél Annecynél. Autójukban végeztek az 50 éves iraki származású Saad al-Hillivel, feleségével, a 47 éves Iqballal, Iqbal édesanyjával, rajtuk kívül pedig meggyilkolták az arra járó francia kerékpárost, Molliert is. Megsebesült az al-Hilli házaspár idősebb lánya, a hétéves Zainab, és sértetlenül megúszta az egészet a négyéves Zeena, akit az autóban találtak meg a rendőrök.

Mollier a Cezus nevű vállalatnak dolgozott, ami a világhírű Areva csoport egyik leányvállalata. A férfi cirkónium feldolgozásával és megmunkálásával foglalkozott, a fémből nukleáris üzemanyagtartályokat készítettek a munkahelyén. A nyomozás eddig leginkább Saad al-Hillire koncentrált, mivel ő különleges számítástechnikai és mérnöki képzettséggel rendelkezett.

A francia biciklis szerepét Benedict Vinnemann alezredes kezdte el jobban boncolgatni a Daily Mail szerint. „Az al-Hilli család volt a fő célpont? Nem a biciklis volt az? Csak a folyamatban levő helyszíni munka tudja tisztázni ezt a kérdést. Olyasvalakiről beszélünk, aki mindenki szerint úriember volt, de ki tudja megmondani, nem volt-e kettős élete?” – idézi az angol lap Vinnemannt.

Sylvian Mollier a támadáshoz közeli Ugine nevű kisvárosban lakott. Szabadidejében biciklizni indult, és az eddigi elméletek szerint így lett véletlenül szemtanúja az al-Hilli család meggyilkolásának, majd vele is végeztek a helyszínen, hogy senkinek ne tudja elmondani, mit látott.

Klasszikus fegyverrel gyilkoltak

A biciklis személyes hátterének feltérképezése mellett más előrelépés is történt az ügyben. Előző pénteken a hétéves Zainab al-Hilli, akit kilenc napon át ápoltak egy francia kórházban, sikeresen hazatérhetett Nagy-Britanniába. Zainabot röviden még a francia rendőrség is ki tudta hallgatni, akiknek a kislány elmondta, hogy csak egy „rossz embert” látott a helyszínen.

Zainab vallomása mellett legalább olyan fontos mozzanat lehet, hogy sikerült tisztázni a gyilkossághoz használt lőfegyver típusát. A hatóságok szerint továbbra is egyetlen fegyverrel követték el a támadást, az pedig a megannyi második világháborús filmben látható 7,65 kaliberes Luger P08-as félautomata pisztoly volt.

A Lugereket gondolatban leginkább Németországhoz társítják, de 1900 és 1945 között alapfelszerelés volt a svájci hadseregben is. A svájci határ nagyjából 65 kilométerre van a négyesgyilkosság helyszínétől, így lehet, hogy onnan származik a fegyver. A nyomozást könnyítheti, hogy a pisztoly és a használt töltények is nagyon jellegzetesek.

„A lőszert vagy a negyvenes évek óta tárolták egy száraz helyen, vagy külön kellett volna vásárolni, így könnyen visszakereshető lenne. A legtöbb Luger 9 mm-es golyókat lő ki. Egy ilyen fajta fegyver, a nem szokványos lőszer miatt, nagyon szokatlan lenne” – mondta Philip Boyce angliai fegyverszakértő a Daily Telegraphnak. A Luger pisztoly tárkapacitása 8 golyó, míg a helyszínen 25 töltényhüvelyt találtak. Ezek alapján a feltételezett támadónak legalább négyszer újra kellett töltenie.

Lassul a nyomozás üteme

A hétvégi előrelépés után lehet, hogy sokat kell várni az újabb rendőrségi sikerekre. Az ügyön dolgozó nyomozók és rendőrök számát elkezdték csökkenteni, most már csak 40 francia és 40 brit folytatja a munkát. A franciák szerint az indítékot egyértelműen az Egyesült Királyságban kell keresni, a britek szerint viszont a támadás helyszínét kellett volna alaposabban átvizsgálni.

„A vezető nyomozó szemszögéből a helyszín adja a legjobb lehetőséget bizonyítékok szerzésére. A jármű és a környék alapos átvizsgálására adnál parancsot. Egészen addig lezárnád a környéket, míg a bizonyítékok minden darabkáját be nem gyűjtötted. Legtöbbször lesz valami, bármilyen kicsi, vagy jelentéktelen, ami elvezet majd hozzá (a tetteshez)” – mondta Robert Bridgestock visszavonult brit főfelügyelő.

Az angol sajtónak a brit nyomozók már eddig is érzékeltették, hogy elégedetlenek francia kollégáikkal. Szerintük nagy hiba volt, hogy túl hamar fejezték be a helyszínelést, és hogy két nap alatt újra megnyitották az utat, ami mentén a támadás történt. Felvételek szerint több összevérezett kavics, töltényhüvely és üvegdarab is a helyszínen maradt. Az sem egyértelmű, hogy az egész környéket átnézték-e ujjlenyomatokért, ez szintén egy olyan dolog, amit a Scotland Yard biztosan megtett volna.

Rovatok